Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Illustration for article titled Tényleg vége a transzzsíroknak

Mától lép életbe -egy éve hatályos, de 12 hónap türelmi idővel- az úgyse kattintjátok számú EMMI rendelet, aminek értelmében tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

Advertisement

Mondjuk amíg ilyen tésztát hajtogatok vajból, nem értem miről van szó

A transzzsírsav kockázatairól, mellékhatásairól a kilencvenes évek óta végeznek kutatásokat, tanulmányokat, amelyek szerint 32 %-kal növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emeli az érelmeszesedést fokozó LDL koleszterin szintjét, rontja a nők fogamzóképességet, károsítja az újszülöttek idegrendszer-fejlődését, és megemeli az emlőrák kockázatát is.

Az OÉTI korábbi szégyenlistájából jól kiolvasható, az elsősorban növényi olajok részleges hidrogénezésénél keletkező transzzsírtartalom a készételeket, pékárukat és az édességipari termékeket érintette leginkább. Mivel hazánkban nagy hagyománya van a rossz minőségű élelmiszerek, gyorséttermi menük fogyasztásának, transzzsírsavfogyasztásunk 2005-ben 16 európai ország között a legmagasabb volt.

A részlegesen hidrogénezett növényi zsírok sajátos kristályszerkezetüknek köszönhetik népszerűségüket. Jól szilárdul, megköti a glutént, könnyű vele dolgozni. A nagyipar régóta nem természetes alapanyagokat -neadjisten vajat- hanem célzsírokat használ termékeibe, a transzzsírok lebuktatásával a célzsírgyártók már évekkel ezelőtt új termékeket fejlesztettek ki. Az átállás a nagyvállalatok esetében már régen megtörtént, nem tegnap estek le a polcokról az utolsó részlegesen hidrogénezett macskanyelvek.

Advertisement

Azt azért senki se gondolja, hogy most frankó lett az a hetvenhárom összetevőt tartalmazó csokoládé. Legfeljebb transzzsír nincs benne annyi.

Share This Story

Get our newsletter