Utazik Szegedi Csan√°d LembergbŇĎl Tarnopolba, s√≥zott heringet eszik √ļjs√°gpap√≠rb√≥l. Vele szemben √ľl egy katonatiszt, n√©zi, n√©zi, egyszer csak megsz√≥lal:

- Hogy lehet az, hogy ti, zsidók, olyan okosak vagytok?

- Bocsásson meg, de én azt nem árulhatom el, tiszt uram.

- Na, √°ruld m√°r el, becs√ľletszavamra nem mondom el senkinek.

- H√°t j√≥. Tudja meg a tiszt √ļr, hogy az√©rt vagyunk mi, zsid√≥k ilyen okosak, mert mi a s√≥zott hering fej√©t is megessz√ľk.

Advertisement

- Ne n√©zz m√°r bolondnak, te zsid√≥! M√©g hogy a hering fej√©tŇĎl lenn√©tek okosak!

- Ha mondom! Ha nem hiszi a tiszt √ļr, pr√≥b√°lja ki.

- Hát jó. Adjál csak pár heringfejet, hadd lássam.

- Tessék, tiszt uram, 50 kopek darabja.

Vesz a tiszt h√°rom halfejet, r√°gcs√°lni kezdi, eltŇĪnŇĎdik.

- Te zsidó! Hogy lehet az, hogy egy egész heringet veszek 40 kopekért, te meg 50-ért adod csak a fejét?

- L√°tja, tiszt uram, m√°r mŇĪk√∂dik!

Az √©let a legjobb zsid√≥vicc: a Journal of Experimental Social Psychology c. lapban publik√°lt kutat√°s szerint halszag√ļ k√∂rnyezetben az emberek gyanakv√≥bb√° v√°lnak √©s jobban tudnak v√°laszolni f√©lrevezetŇĎ k√©rd√©sekre.

Advertisement

A Schwartz Norbert, Lee (Lefkovics) D√°vid √©s Kim (Kohn) Eundzsung vezet√©s√©vel v√©gzett k√≠s√©rletben az alanyokat k√©t csoportra osztott√°k. Az egyiknek k√∂z√∂mb√∂s szag√ļ, a m√°siknak halszag√ļ f√ľlk√©ben tett√©k fel a k√©rd√©st, miszerint ‚ÄúH√°ny √°llatot vitt minden fajb√≥l M√≥zes a b√°rk√°ra?‚ÄĚ A sima f√ľlk√©ben a v√°laszad√≥k 17 sz√°zal√©ka vette √©szre, hogy a k√©rd√©s becsap√≥s, m√≠g a halszag√ļban 42% j√∂tt erre r√°.

A publik√°ci√≥ sajnos nem t√©r ki arra, hogy az eredm√©nyekhez mennyi k√∂ze lehet a v√°laszad√≥k nyelvi h√°tter√©nek. Angolul a ‚Äúsmells fishy‚ÄĚ azt jelenti, hogy gyan√ļs, m√≠g magyarul, vagy ak√°r jiddis√ľl a halszagnak nincs ilyen konnot√°ci√≥ja.

Advertisement

A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szagok kognit√≠v hat√°s√°t m√°s felekezetek is vizsg√°lt√°k. A fergeteges nevŇĪ Wheeling Jesuit University borsment√°val √©s fah√©jjal k√≠s√©rletezett sportol√≥kon m√©g a 2000-es √©vek elej√©n. A jezsuit√°kat annyira meggyŇĎzte a fŇĪszerek figyelemjav√≠t√≥ √©s √°ltal√°nos teljes√≠tm√©nyfokoz√≥ k√©pess√©ge, hogy 2002-ben inhal√°l√≥ stiftet is piacra dobtak Peak Performance Sports Inhaler n√©ven. Az inhal√°l√≥t 3-4 doll√°r√©rt lehetett kapni, am√≠g lehetett.

Biztos van erre is valami zsidóvicc, de nem jut eszembe.

(Ja, a cikk √≠r√°sa k√∂zben tal√°ltam r√° a legyezŇĎhorg√°sz rabbi blogj√°ra, nem tudom nem iderakni.)