Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Illustration for article titled Tejszaporító bonbont készítettünk

A szoptatós golyó – vagy varázsgolyó, vagy gabonagolyó, melyik kismamafórum hogyan nevezi – a mindenféle célélelmiszerektől eltérő módon finom és addiktív sütemény.

Advertisement

Teljesen alkalmas nem szoptatós hadak energiabevitelének fedezésére is, a fenti egységet alig tudtam megőrizni Verusnak és Csabinak, mert aki megkóstolta, pánikszerűen elkezdte bekapkodni, és igényelt a következő adagból. A tejtermelés nem az a kimondott szálkásító program, így némiképp logikus, hogy egy ezt ösztönző recept nem a szenvedésről szól – de hogy a pirított gabonapelyhekben ekkora lehetőség volna, azt nem gondoltam.

Az ízükben a hétköznapokon leginkább porcicákat idéző pelyhek a pirítástól illatos, édeskés alapanyaggá változtak, ezentúl mindenbe elő fogom őket pörkölni. Ezt gyúrós kollégáknak is erősen ajánlom, óriási minőségi előrelépés lesz az életükben.

Advertisement

A várt hatást a kalórián túl állítólag a gabonák fejtik ki, amelyek kiváló tejszaporítók, erre viszont semmiféle tudományos bizonyíték nincs. A hit a cukorgolyókat is megbabonázza, a szoptatós golyó cserébe finom is.

A recept:

Hozzávalók:

  • 205
    g búza
  • 150 g árpa
  • 100 g zab
  • 1 marék darált kesudió
  • 150 g vaj
  • 150 g barna cukor

Elkészítése: A gabonát ledaráljuk, és a dióval együtt egy lábasban állandó kevergetés mellett megpirítjuk, amíg erősen illatozik. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg el nem olvad. Ekkor beleszórjuk a cukrot is a lábasba. Pontosan 10 másodperc után levesszük a lábast a tűzről!!! 2-3 evőkanál vizet adunk hozzá és 2,5 cm-es átmérőjű golyókat formázunk belőle.

Advertisement

Napi 3-5 darabot ajánlanak belőle, gondolom, a brutális kalóriatartalom miatt nem többet és nem az összeset. Aki nem fogyaszt vajat, készítse valami finom olajjal, például dióval.

Aki szereti az ilyesmit, feliratkozhat nagyon udvarias és tényleg csak ritkán küldött Hírlevelünkre. (A hírlevélről bővebben itt.)

Share This Story

Get our newsletter