Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.

Pacalt nem főzünk hetente, hacsak nem vagyunk a Rosenstein vendéglő. A pacalt nehéz felvágni, a pacal bebüdösíti a lakást, a pacal nyavalyás, cserébe életem minden főzött, vagy csak elfogyasztott pacalja emlékezetes esemény volt. Semmiért nem csókolták annyit a kezem, mint a csülkös pacalomért. Az élet kegyetlen és igazságtalan, de most legalább az egész világ megismerheti ezt a tudást.

Advertisement

Az egyik pacalevésre -az pont madridi volt, nem csülkös - DNS barátnőm titokzatos okból hófehér leggingsben érkezett, ami kétségtelenül gyönyörű volt, de amikor a diadalittasan viháncoló részeg barátnő a magának, csak magának elmart, szaftos borjúlábbal mutogatott tőle két centire, akkor megfagyott bennünk a vér. Ugyaninnen hazafelé a taxissal összeverekedő Biozsoltit a rendőr vitte el, akit jakuzára kivarrt felsőtestével próbált elijeszteni, sikertelenül. Zsoltival akkor buliztunk együtt utoljára, vad lelke két éve elvitte. Ez volt a dalunk. Akkor még sehol se volt a Django, csak mondom.

A másikat Tomával és Hajnival ettük meg, az pont tényleg életem legjobb pacalja volt, nem csülökkel, hanem hasaljával ütöttem fel, soha nem feledjük, Toma máig emlegeti.

Ettem pacalt nagyon boldogan mexikói piacon, és még boldogabban firenzei utcán is.

Soha nem fogok egy átlagos szerdán rendelni belőle.

Nem is beszélve Cserna Bandi pacalmániájáról, ami minden pacalt elfogyasztó ember mániája. Bandi farokkal főzi, egyszer kipróbáltam, az is szép este volt, likőrökkel, karácsony előtt. Olyan barátokkal, akikkel azóta összevesztem és kibékültem, szerencsére időben, még mielőtt minket is szétrágott volna a vad vagy szomorú lelkünk. Ráadásul azóta már mi is kiöregedtünk a fiatalon távozásból.

Advertisement

Idézet Bandi könyve, az Ede a levesben pacalos fejezetéből.:

"Ui: Jómagam egy magányos, decemberi, már-már apokaliptikus hangulatú kocsonyafőzésem alkalmával, a disznófarkak mosása közben döbbentem rá a "farkas pacal" létjogosultságára. Dinamitként robbant elmémben a kérdés: milyen lehet a pacal, ha nem körömmel, hanem farokkal főzzük? (Szeretném, ha ez az étel Cserna-pacalként vonulna be a nemzeti emlékezet aranykönyvébe.)"

Advertisement

A Cserna-pacal:

  • 2 kg pacal felcsíkozva
  • 1/2 kg sertésfarok hosszában felezve
  • 3 nagy fej hagyma
  • 3-4 evőkanál fűszerpaprika
  • két evőkanál sertészsír
  • só, csípős ízlés szerint

Így vasárnap reggel felmerül a másnaposságra fogyasztott hideg pacal lehetősége is.

Share This Story

Get our newsletter