Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.

Rongyos 999 euróért tiéd lehet az első 3D ételnyomtató!!!!

Illustration for article titled Rongyos 999 euróért tiéd lehet az első 3D ételnyomtató!!!!

A hülyének is megéri, hiszen ilyen cuki polipokat lehet vele nyomtatni krumplipüréből.

Advertisement

Az apparát neve Bocusini, és még mielőtt mindenki rohanna a Media Marktba, elárulom, hogy sajnos még csak mostanában zárul a sorozatgyártására indított Kickstarter-kampány.

Advertisement

A 3D nyomtatók digitális modell alapján készítenek térbeli tárgyakat. A leggyakoribb eljárás az, amikor hőre lágyuló, aztán a levegőn megszilárduló anyagokból vékony rétegeket rakosgat egymásra a nyomtató. Ezen az elven működik a Bocusini is, műanyag helyett élelmiszerrel töltött patronokkal.

A fejlesztők szerint 2015 végére elkészül az első megvásárolható változat a nyomtatóból, 2016 januárjától pedig már bárki gyárthatja magának a csokoládé- marcipán- vagy tejkaramellaszobrokat. Ezek lesznek ugyanis az első alapanyagok, amiket a Bocusini patronjaiba töltenek. A későbbiekben keksz, gyümölcszselé, csipsz, krémsajt és pástétom is nyomtatható lesz.

Advertisement
Illustration for article titled Rongyos 999 euróért tiéd lehet az első 3D ételnyomtató!!!!

Persze remek szórakozás kis csokifaszokat vagy marcipán békákat nyomtatni, de a dilin túl is lehet értelme a kísérletezgetésnek. Több kutatás is megerősíti, hogy az ételek formája befolyásolja, milyen ízűnek érezzük őket. Egyrészt az agy a gyakori tapasztalatok alapján összekapcsol bizonyos ízeket és formákat. Másrészt az sem mindegy, hogy az étel milyen formájú és mekkora felületen érintkezik az ízlelőbimbókkal, valamint hogy milyen gyorsan oldódnak ki az ízanyagok a szájban.

Advertisement

Szóval ha lenne fölösleges 999 euróm, akkor úgy tudományos, mint szórakozási megfontolásból habozás nélkül a Bocusini csapatához vágnám azt a 999 eurót és várnám a januárt.

Share This Story

Get our newsletter