Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Illustration for article titled Pitenapra a legdurvább pite

03 14159 nem csak a π nap, hanem a pite is. Most a magyar nyelv is rögtön felkínál egy elég magasan röpködő szóviccet, de ellenállok. Inkább koncentráljunk a pitére, azoknak is a császárára, a vesésre. Mivel egyszer már elkészítettem, megírtam, és nem annyira tervezek ilyesmit még egyszer az életben, Malackaraj retrózunk ma.

Advertisement

2011 02

Vesés pite. Vesés pite? Igen. És mi ez körülötte? Hájas tészta. Mi van még benne? Marhahús és sertésszív. Magyarul zsírt, vesét, szívet és egy kevés húst ebédelünk liszttel? Nem, van benne vaj is.

Advertisement

A steak and kidney pie talán ismerős pár olvasónknak. Ez a brit nemzeti fogás a zöldségtelen népek egyik legszebb fricskája a mediterrán alapanyagbőségre. Ha nincs más a konyhában, sőt, a földeken sem, mint hús, belsőség, hagyma, liszt és tojás, attól még lehet szép az élet. Csak máshogy szép.

Felkockázott marhahúst, vesét pirítanak, megszórják liszttel, felöntik alaplével, vagy levessel, borssal és worcestershire szósszal ízesítik és leveles tésztába burkolva készre sütik. A töltelékbe eredetileg került osztriga, manapság legfeljebb gomba. A vese a harmada a tölteléknek.

Advertisement

A vesés pite nem áll távol a magyar ínytől, de egy szükségszerű változtatást kénytelen voltam megejteni. A burok hájas tésztából készült, és a kezembe akadt egy sertésszív egy abaléből, amit beleraktam.

A mennyiségek egy 26 centis formára elegendőek:

  • hájas tészta, a cikk végi videóban mutatom, hogyan készül
  • két vese
  • egy sertésszív
  • 30 dkg fartő (legyen jó zsíros, ha nincs, szegy is jó)
  • egy fej apróra vágott vöröshagyma
  • só, bors, worcestershire szósz helyett konyak, friss tárkony, kakukkfű

A szívet borsos, babérleveles vízben puhára főzöm, a levét nem szűröm le a mosogatóba. A vesét megtisztítom, felkockázom, a húst is, és bőséges vajon körbesütöm. Kiviszem a húsokat, a zsiradékon megpirítom a hagymát, visszarakom a húsokat. Leöntöm konyakkal, elforralom róla. Felöntöm a szív levével, belekeverem a felkockázott szívet és összeforralom. Sózom, borsozom, kevés friss, apróra vágott tárkonnyal és kakukkfűvel ízesítem.

Advertisement

A formát kibélelem a fél centisre nyújtott tésztával, beletöltöm a húsokat, a tetejére is vágok a tésztából és 150 fokos sütőben készre sütöm.

Alattomosan nehéz, nagyon zsíros étel, csak óvatosan vele.

Pár óra múlva pitekörkép Angliából.

Share This Story

Get our newsletter