Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.

A szarvasgombát még közeli barátai is legfeljebb pár darabjával ismerik, zöldségesládányit legfeljebb ritkán, piacon látunk. Egy egész hűtőkamrányit még ritkábban.

A látvány sajnos csak egy egészen kis része az élménynek, a nagyobbik az, amikor beléptem és majdnem elájultam attól a nagyon tankolás, kicsit édes, kicsit pirított diós, kicsit friss avarillattól, ami a szarvasgombán jó arányban keveredve olyan finom és jellegzetes. Talán egészen tisztán tartott, és illatosítóval soha nem összezavart öreg autóbelsők tudják ezt az élményt adni, de az is lehet, hogy én pont ugyanannyira és ugyanott szeretem őket az agyamban, azért a kapcsolat.

Advertisement

Ami biztos, aki szereti a mocskos betonra csöpögő benzin szagát, szeretni szokta a szarvasgombáét is. A hasonlóság nem véletlen, a szarvasgomba illatanyagai (pl. nyolcféle alkohol, dimetil-szulfid, izoamil-amin, para- és meta-krezol) közül a krezolok a kőszénkátrányban is megtalálhatók, szaguk önmagában nem kellemes, de a szarvasgomba ügyesen használja.

A képeken -júliusból adódóan- a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) látható, egy hazánkban elterjedt, kellemes, lágyabb ízű fajta.

Advertisement

Ahogy egyetlen másik szarvasgombát, ezt se kell bonyolítani. Fogyasztás előtt elég egy kicsit kefével megpucolni, majd vékony szeletekre vágva az alábbi helyekre pakolni csinos rendben.:

- rizottó
- rántotta
- tükörtojás
- tagliatelle (enyhén vajas)

és ha már vaj, vajas kenyér:

Advertisement

Tárolni, eltenni nem lehet, beszerzés után pár napig rizs között egy befőttesüvegben elvan a hűtőszekrényben, de tovább nem bírja. A fagyasztást, hőkezelést egyáltalán nem tűri.

Share This Story

Get our newsletter