A nagy hamburger-eszmecserében el is felejtettem, hogy tegnap volt a brit nemzeti hotdog-nap. Mi a véleményetek a hot dogról?

Kif√ļrt √≥ri√°skiflibe kell sz√ļrni a virslit vagy √©desk√©s, puha kal√°csszerŇĪbe fektetni?

Advertisement

S√ľlt vagy fŇĎtt virsli?

Must√°r vagy ketchup vagy mindkettŇĎ? Vagy egyik sem?

Ecetes uborka vagy csalamádé?

Sajt?

Van értelme a hot dognak egyáltalán?

√Āll√≠t√≥lag Coney Islanden ker√ľlt elŇĎsz√∂r kiflibe a virsli, Charles Feltman vend√©glŇĎj√©ben. Szint√©n √°ll√≠t√≥lag az√©rt, hogy ne kelljen annyi t√°ny√©rral √©s evŇĎeszk√∂zzel bajl√≥dnia. √Čs tov√°bbra is √°ll√≠t√≥lag az√©rt lett dog a fŇĎtt virsli, mert azt terjesztett√©k r√≥la, hogy dar√°lt kutyah√ļsb√≥l k√©sz√ľl.

Az biztos, hogy az ortodox v√°ltozat a kett√©v√°gott p√©ks√ľtem√©nyre helyezett, nem pedig a kif√ļrt kiflis. Vegyes √©rzelmeim vannak a kif√ļrt √≥ri√°skiflivel kapcsolatban. EgyfelŇĎl a gyerekkoromat id√©zi, amikor m√©g sokkal fiatalabb voltam. Mindig is tetszett a szerkezet, amire r√°h√ļzz√°k a kiflit, egyszerre f√ļr is meg meleg√≠t is! M√°sfelŇĎl viszont azok a kiflik t√ļl nagyok √©s fullaszt√≥an sz√°razak. √Čs nem lehet sz√©p egyenletesen elhelyezni benn√ľk-rajtuk a kieg√©sz√≠tŇĎket. V√©g√ľl pedig nem lehet √©rtelmesen enni az √≥ri√°skiflis hot dogot: elkezdi enni az ember a (t√ļl forr√≥) virslit, azt√°n oda√©r a kiflihez, elkezdi k√∂rber√°gcs√°lni, a tetej√©re szerencs√©s esetben m√©g jut el√©g sz√≥sz, azt√°n m√°r csak a sz√°raz kifli marad, meg kell enni egy csom√≥ kiflit ahhoz, hogy egy falat virslihez jusson, hamm, egy falat virsli, megint lehet enni egy kil√≥ kiflit, hogy felszabaduljon n√©mi virsli, √≠gy tov√°bb, a v√©g√©n m√°r virsli se marad, csak a bel√ľlrŇĎl kiss√© szottyos kifliv√©g. FelnŇĎtt ember m√©lt√≥s√°g√°n aluli ennyit szenvedni egy virslis b√°rmivel.

Advertisement

A fektetett hot dog tehát minden szempontból jobb, bár akinek ellenérzései vannak az édesebb bucival szemben, vitatkozni fog velem.

Az alapverzi√≥ szerintem: fŇĎtt virsli, must√°r, ketchup. A luxy verzi√≥: ugyanez + s√ľlt hagyma, sajt. Ha pedig ebben a pillanatban k√©ne √∂ssze√°ll√≠tanom egy hot dogot, akkor a k√∂vetkezŇĎket tenn√©m bele: s√ľlt virsli, szalonna, kimcsi, szez√°mos majon√©z. J√≥ lenne.

Advertisement

Ti jöttök.