Vannak √°llatok, amik gyakoriak, betegs√©get nem terjesztenek, nem undor√≠t√≥ak, minden adott, hogy megegy√ľk ŇĎket, valami√©rt m√©gsem ker√ľlnek gyakran a t√°ny√©rra. P√©ld√°ul a m√≥kus.

Hossz√ļ cikk k√∂vetkezik, aki nem √©r r√°, itt az egyperces, vid√°m, zen√©s √∂sszefoglal√≥:

Miért ne lehetne megenni a mókust?

(Magyarorsz√°gon elsŇĎsorban az√©rt, mert v√©dett, de ezen most l√©pj√ľnk t√ļl.)

Mert cuki? A ny√ļl is cuki, a kacsa is cuki, a b√°r√°nyn√°l nincs cukibb, voltak√©ppen majdnem minden aranyos √°llatot lev√°gunk. (Eur√≥p√°ban vagyunk, teh√°t a kutya √©s a macska haver, haverokat nem esz√ľnk.)

Nekem se jutott volna eszembe, hogy a m√≥kust meg lehet enni, ha nincs Hugh Fearnley-Whittingstall, a River Cottage / Kapa, kasza, fakan√°l neoparaszthippi szt√°rja. Hugh egyik korai mŇĪsor√°ban a fenntarthat√≥ gasztron√≥mia √©s a term√©szetk√∂zeli √©letm√≥d jegy√©ben mozg√≥ konyh√°val j√°rta a vid√©ket, abb√≥l fŇĎzve, amit tal√°l vagy elkap. Itt tal√°lkoztam elŇĎsz√∂r a m√≥kussal konyhai kontextusban. Megk√≥stoln√°m, gondoltam, de m√©lyebb nyomot nem hagyott bennem a sztori. Azt√°n az eg√©sz kiment a fejembŇĎl eg√©szen addig, m√≠g Londonba nem k√∂lt√∂ztem.

Magyarorsz√°gon ritk√°bban tal√°lkozik az ember v√°rosi m√≥kussal, de itt olyan k√∂z√∂ns√©gesek, mint a galambok. Nagy parkokban, kis parkokban, kertekben meg csak √ļgy utcai f√°kon cik√°znak idi√≥ta m√≥dra. Egy sz√©p tavaszi szombat d√©lelŇĎtt tettem fel a teavizet, a konyh√°b√≥l n√©zve a kertben a m√≥kusokat, akik nem tudt√°k eld√∂nteni, hogy megijedjenek-e az oda√©rkezŇĎ szark√°t√≥l, √©s akkor beakadt, hogy tulajdonk√©ppen mi√©rt is nem esz√ľnk m√≥kust?

Advertisement

EgyfelŇĎl persze a m√≥kus nem m√°s, mint vicces f√ľlŇĪ, bolyhos fark√ļ, ugr√°l√≥ patk√°ny. M√°sfelŇĎl viszont √ļgy is felfoghat√≥, mint egy kisebb, hosszabb fark√ļ √©s idegbajosabb ny√ļl.

Eg√©szs√©gesen √©tkezik, sportos √©letm√≥dot folytat, el√∂l tal√°n kicsit v√©konyka, de a combja sz√©p izmos, j√≥l fejlett. S√ľtve r√°g√≥s lehet, de hosszan fŇĎzve egy pr√≥b√°t meg√©r.

Advertisement

Megkutatva a t√©m√°t az elsŇĎ dolog, ami kider√ľl, hogy a m√≥kusk√©rd√©s nem fesz√ľlts√©gek n√©lk√ľli Angli√°ban. A m√≥kuspolitik√°val csak szŇĎrment√©n foglalkozn√©k most, legyen el√©g annyi, hogy a 19. sz√°zad v√©g√©n betelep√≠tett nagyobb, b√°trabb √©s alkalmazkod√≥bb sz√ľrke m√≥kusok nagyon elszaporodtak az ezer√©ves m√ļlt√ļ kisebb, visszah√ļz√≥d√≥bb, ortodox v√∂r√∂s m√≥kusokhoz k√©pest. K√∂vetkez√©sk√©ppen minden elfogyasztott sz√ľrke m√≥kussal a hagyom√°nyos helyi √©rt√©keket t√°mogatjuk.

Advertisement

V√°rosi puh√°nyk√©nt nem v√°llalkoztam a m√≥kus saj√°t kezŇĪ elejt√©s√©re - b√°r ez teljesen t√∂rv√©nyes lett volna, felt√©ve, ha garant√°lom az √°llat szenved√©stŇĎl mentes kim√ļl√°s√°t.

Raymond Elliot staffordshire-i ablakmos√≥t p√©ld√°ul 1500 fontra b√ľntett√©k a 2006-os √°llatv√©delmi t√∂rv√©ny alapj√°n, mivel v√≠zbe fojtotta a kertj√©ben elkapott m√≥kust.

Persze k√∂vethettem volna az ErdŇĎgazd√°lkod√°si Bizotts√°g aj√°nl√°s√°t, miszerint a gondosan bezs√°kolt m√≥kus tark√≥n k√≥lintand√≥, de egy m√≥kustark√≥ annyira kicsi, hogy m√©g ha nyugton is marad az √°llat a mŇĪvelet k√∂zben, nem hiszem, hogy siker√ľlt volna a Bizotts√°g √°ltal prefer√°lt egyetlen csap√°ssal t√∂rt√©nŇĎ kiv√©gz√©s.

Advertisement

Erre szerencs√©re nem is volt sz√ľks√©g. A suffolki Wild Meat Company eg√©sz √©vben sz√°ll√≠t h√°zhoz ellenŇĎrz√∂tt minŇĎs√©gŇĪ m√≥kust, k√≠v√°ns√°g szerint konyhak√©sz vagy ny√ļzatlan-bontatlan √°llapotban. Az ut√≥bbi mellett d√∂nt√∂ttem - ha m√°r az √∂l√©st kiszerveztem, legal√°bb a feldolgoz√°st v√°llaljam, gondoltam mer√©szen.

Az √°llatk√°k gusztusos csomagol√°sban √©rkeztek, k√≥kuszrosttal gondosan kib√©lelt, j√©gakkuval hŇĪt√∂tt dobozban. Receptf√ľzettel! Az izgalmas unboxing ut√°n viszont szembe kellett n√©znem a Val√≥s√°ggal. A Val√≥s√°g pedig az volt, hogy √©letemben nem ny√ļztam-beleztem m√©g semmif√©le √°llatot.

Advertisement

Aki m√©g soha nem keresett r√° a YouTube-on m√≥kusny√ļz√°sra, meglepŇĎdne, milyen gyakran feldolgozott t√©m√°r√≥l van sz√≥.

Az tal√°n kev√©sb√© meglepŇĎ, hogy a legt√∂bb ilyen vide√≥ az Egyes√ľlt √Āllamok d√©li r√©sz√©n k√©sz√ľlt, hiszen a der√©k redneckek m√°r az √≥vod√°ban is a k√©zifegyverekrŇĎl √©s az orsz√°g√ļton el√ľt√∂tt √°llatok feldolgoz√°s√°r√≥l tanulnak. A mŇĪvelet bonyolultnak semmik√©pp nem nevezhetŇĎ, eszk√∂zig√©nye 1 db bicska. Ha a szŇĎrre-bŇĎrre a tov√°bbiakban nincs sz√ľks√©g, akkor mind√∂ssze k√©t dologra kell √ľgyelni: a belek tartalma ne √©rintkezzen a h√ļssal, √©s lehetŇĎleg min√©l kevesebb szŇĎr ker√ľlj√∂n a h√ļsra.

Advertisement

Ja, nem. A harmadik dolog.

SOHA NE BELEZZ √ĀLLATOT LAK√ĀSBAN!!!!!

A √°llatok b√ľd√∂sek. Az emlŇĎs√∂k √©s m√©g ink√°bb a vadon √©lŇĎ emlŇĎs√∂k k√ľl√∂n√∂sen. M√©g az ilyen kicsik is. Nem lehet le√≠rni azt a penetr√°ns vad√°llatszagot, ami a konyh√°ban kiszellŇĎztethetetlen√ľl terjengett napokig a nett√≥ 90 dek√°nyi m√≥kus bont√°s√°t√≥l. Ezzel egy√ľtt √©rdekes tapasztalat volt v√©gigb√©n√°zni, √©s siker√ľlt is nagyj√°b√≥l haszn√°lhat√≥ eredm√©nyt el√©rni.

Advertisement

Ott √°lltam a b√ľd√∂s konyh√°ban k√©t bontott m√≥kussal (1 fi√ļ, 1 l√°ny), mit fŇĎzzek? Adott a ny√ļl√©hoz hasonl√≥ h√ļs, √≠gy felmer√ľlt a Jugged Hare: borban hosszan fŇĎz√∂tt, v√©rrel besŇĪr√≠tett k√∂z√©pkori ny√ļl√©tel. Magyarul a jug k√∂cs√∂g, k√©sz√ľlj√∂n teh√°t

Köcsögölt mókus

Advertisement

A recept v√©gtelen√ľl egyszerŇĪ, a s√≥s v√≠zben elŇĎp√°colt √°llatk√°kat lemosom, baconnel k√∂rbetekerem, az ehetŇĎ belsŇĎs√©gekkel - m√°j, t√ľdŇĎ, vese, here, ami van - cser√©ped√©nybe rakom egy hagym√°val, p√°r gerezd fokhagym√°val, bor√≥kabogy√≥val, bab√©rlev√©llel, esetleg szegfŇĪszeggel, zs√°ly√°val, ilyesmivel. R√°√∂nt√∂k legal√°bb egy palacknyi v√∂r√∂sbort, mondjuk, Pinot Noirt. Lefedem, v√≠zf√ľrdŇĎben nagyj√°b√≥l 3 √≥r√°n √°t fŇĎz√∂m. A v√©g√©n a lev√©t beforralom m√°rt√°snak.

Milyen volt?

H√°t iz√©. A fent eml√≠tett szag nem engedte kiteljesedni a gasztron√≥miai √©lm√©nyt, de a v√©geredm√©ny elfogadhat√≥ volt. A m√≥kus h√ļsa t√©nyleg hasonl√≠t a vadny√ļl√©ra √©s ha lehet, m√©g ann√°l is sov√°nyabb. Ha erdŇĎben vagy londoni parkokban k√©ne t√ļl√©lnem √©s semmi m√°s t√°pl√°l√©kra nem sz√°m√≠thatn√©k, akkor tal√°n ez lenne a legk√∂nnyebben elejthetŇĎ √°llat, √≠gy r√°fanyalodn√©k. Nem tudok elk√©pzelni m√°s szitu√°ci√≥t, amiben √ļjra meg akarn√°m k√≥stolni a m√≥kust. Viszont legal√°bb elmondhatom, hogy ettem m√≥kusher√©t, √©s ez is valami.