Franciaorsz√°gt√≥l nyugatra a keny√©r legink√°bb t√≥sztkenyeret jelent. A t√≥sztkeny√©r viszont nem keny√©r. Pontosabban: ha a La Manche csatorn√°t√≥l keletre, az Ur√°lt√≥l nyugatra sz√ľletett ember keny√©rnek szeretn√© haszn√°lni, na, arra nem lesz j√≥.

Van viszont h√°rom dolog, amire t√∂k√©letesen haszn√°lhat√≥. Az egyik *SPOILER ALERT* maga a t√≥szt pir√≠t√≥s. A m√°sik a cheese toastie. A harmadik az √©des francia pir√≠t√≥s. A sima pir√≠t√≥st is lehetne hosszabban t√°rgyalni, de vegy√ľk ink√°bb a m√°sik kettŇĎt.

Cheese toastie

Az angol fejleszt√©sŇĪ melegszendvics l√°tsz√≥lag semmi k√ľl√∂n√∂s, k√©t szelet keny√©r k√∂z√© s√ľt√∂tt sajt, ennyi. De k√∂zben valahogy olyan szinergi√°k szinergiz√°l√≥dnak, hogy az eredm√©ny megd√∂bbentŇĎen t√∂k√©letes.

Advertisement

ElŇĎsz√∂r is megvajazom a kenyeret.

Fontos Dolog #1: minden szelet MINDK√ČT OLDAL√ĀT MEGVAJAZOM.

Advertisement

Jöhet a töltelék.

A fapados v√°ltozatba csak sajt ker√ľl, a sajt a legt√∂bbsz√∂r Cheddar. Persze lehet vari√°lni, k√≥stoltam m√°r alm√°s-bacon√∂s, f√ľst√∂lt makr√©l√°s, korianderes z√∂ldmang√≥-chutney-s v√°ltozatot, mind remek volt. Ennek itt a fele Cheddar, m√°sik fele Red Leicester. √Čs tettem r√° Worcester(shire) sz√≥szt, mert Cheddar+W.sz√≥sz = j√≥.

Advertisement

Becsukom a szendvicset, √©s ha ((van szendvicss√ľtŇĎm) √ČS (szendvicss√ľtŇĎben akarom s√ľtni)) akkor szendvicss√ľtŇĎben, m√°sk√ľl√∂nben serpenyŇĎben bŇĎ vajon kis√ľt√∂m.

Fontos Dolog #2: a szendvicset nyom√°s alatt kell tartani.

A toastie l√©nyege, √©s ez√©rt kell ilyen szar keny√©rbŇĎl csin√°lni, hogy a s√ľt√©s sor√°n √∂sszeforrjon a k√©t szelet, egyfajta p√°rnahuzatot k√©pezve a t√∂ltel√©k k√∂r√ľl. Tisztess√©ges kenyeret nem lehet √≠gy √∂sszenyomor√≠tani, de a t√≥sztkeny√©r kiv√°l√≥an alak√≠that√≥.

Advertisement

√Črdemes t√∂bbsz√∂r √°tforgatni. Forgat-nyomorgat, 10-15 m√°sodperces peri√≥dusokkal.

Advertisement

Aztán egyszer csak kész.

Francia pirítós

Advertisement

A francia pir√≠t√≥s val√≥j√°ban a bund√°skeny√©r elŇĎkelŇĎ neve, de most kifejezetten az √©des v√°ltozatr√≥l lesz sz√≥. Lehet, hogy √©n vagyok a kiv√©tel, de mintha gyerekkoromban nem tal√°lkoztam volna a cukros-fah√©jas bund√°skeny√©rrel. Ut√≥lag kutatva az eml√©keimben felr√©mlett, hogy a Kramer kontra Kramerben Dustin Hoffman french toasttal b√©n√°zik. De amikor l√°ttam, m√©g nem volt internet, hogy ut√°nan√©zzek, mi ez, √ļgyhogy el is felejtŇĎd√∂tt.

P√°r √©ve viszont √ļjra elŇĎj√∂tt, √©s stabilan benne van a top 5 h√©tv√©gi reggeliben.

Advertisement

A bund√°z√≥massza √∂sszet√©tele: toj√°s, tej, cukor, van√≠lia, fah√©j. √Črdemes k√≠s√©rletezgetni a toj√°ss√°rg√°ja-feh√©rje ar√°nnyal. Nekem bev√°lt a 2:1 ar√°ny, de a legt√∂bbsz√∂r sietŇĎsen √©s ig√©nytelen√ľl bele√ľt√∂m az eg√©sz toj√°st √©s k√©sz :-(

2 toj√°shoz 1 dl tejjel sz√°molok. Cukorb√≥l 2 toj√°shoz 1 evŇĎkan√°llal. Min√©l t√∂bb van benne, s√ľt√©skor ann√°l k√∂nnyebben oda√©g. A fah√©j √©s a van√≠lia alap, lehet vari√°lni m√°s fŇĪszerekkel.

Advertisement

Akkor jó, ha sok anyagot felszív, de nem esik szét.

SerpenyŇĎben, bŇĎ vajon, gyakran forgatva.

Advertisement

Akkor van k√©sz, amikor m√°r majdnem oda√©gett. Az ut√≥cukroz√°s nagyon fontos, en√©lk√ľl t√ļl eg√©szs√©ges lenne az √©tel.

Egyébként az igazság az, hogy szikkadt kalácsból még finomabb lesz. Aki pedig a profi változatra kíváncsi, az menjen el valamelyik À Table-ba és kérjen brioche Bostockot.