Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Mátyás vagy ecetes?

Illustration for article titled Mátyás vagy ecetes?

A héten a Malackaraj másik fele is az adófizetők pénzén utazott, Berlinbe, ahol mindenki hamar találkozik a matjesbrötchen vagy bismarckbrötchen kérdéssel. Mármint elsőre egy matjes vagy bismarck, mert másodszorra a másik, egy pohár sör, probléma lezárva.

Advertisement

Az elnevezésben megjelenő különbség nem a dán maatjesharringet, a soha nem ívott babákól készülő nyári fogást jelenti ma, hanem némi technológiai eltérést.

A matjes

Cukros és sós-fűszeres ecetes lében pácolt hering. Egy jó recept egy finn szakácskönyvből a 19. századból, 80 db kibelezett, lefejezett heringre.:

A páclé:
3/4 rész ecet
1 rész víz

A fűszerkeverék:
425 g só
425 g porcukor
13 g egész fekete bors
13 g babérlevél
13 g kálium-nitrát (pácsókba használatos méreg, amely veszélytelen, még biotermékekben is engedélyezett)
6 g szantálfa
3 g gyömbér
3 g egész szegfűszeg
3 g majoranna

Advertisement

A halakat 24 órára az ecet és víz keverékébe áztatom, lecsöpögtetem. A fűszereket elkeverem, bedörzsölöm a halakat vele és két hónapig lezárva, hideg helyen tárolom.

A Bismarck

Tényleg Otto von Bismarck német kancellár után nevezték el. Hagymával, répával együtt, sós, ecetes, fűszeres lében pácolt hering.

Advertisement

Története a 19. századba nyúlik vissza, Johann Wiechmann, a lottónyereményen alapított pácolt halbirodalom tulajdonosa küldött egy hordó halat a kancellárnak, aki azt egy köszönőlevéllel viszonozta, majd beleegyezett, hogy a terméket róla nevezzék el.

Az eredeti receptet 1997-ben Henry Rasmus vásárolta meg Wiechmann dédunokájától és a mai napig készíti. Ez a recept nem áll rendelkezésünkre, de a különbség egyszerű, a fenti módszerrel preparált halat sóval, szeletelt hagymával, egész fekete borssal és babérlevéllel rétegezve kell érlelni hideg helyen, azonos ideig.

Advertisement

Zsíros rozskenyéren a legjobbak, és mivel a nagyipari ruszlik már mind édesítőszeresek, érdemes otthon próbálkozni.

Share This Story

Get our newsletter