Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.

2009 óta linkelem újabb és újabb cikkekbe ezeket az anyagokat, és néha az url kimásolása előtt beleolvasok, ami volt már úgy, hogy nem ártott meg. Mivel mostanában néha elég szentimentálisak vagyunk, és még az is lehet, hogy más is így van ezzel, ezért szívünkhöz közel álló és réges-régi tartalmainkat szezonálisan összerendezve hetente kirakjuk. A kocsonyával kezdünk, mert január van, és mert az angol nyelvű Malackaraj videók egyik következő témája éppen a kocsonya lesz, tele van velük a padlás, meg a hűtőszekrény. Meg a Malackaraj is.

De először is, bal fent az ajtóban látható Ultra energiaital emlékeim szerint megegyezik azzal a dobozzal, amelyet egy videójelenet kedvéért vásároltam 2010-ben, Szerbiában. Az elkészült videókban nincs szó energiaitalokról, holott pár mondatot szerettem volna belerakni a Szerbiában forgalmazott energiaitalok dizájnján uralkodó ragadozó gusztusról, de Robertó kivágta. Ebből akkor volt egy kis ordítozás az Index vágóhelyiségében, és láthatólag a mai napig nem tudtam elengedni azokat a képkockákat.

Advertisement

Annyira nem, hogy az Ultra azóta költözik hűtőszekrényről-hűtőszekrényre. Kinek a borgyűjtemény, kinek az Ultra.

A savanyúság pedig házi.

2010 Anna

Eoghan közel két méter, lehajolva tud csak bejönni anyámék földszinti konyhájába. A puli az udvaron meg akarta ölni, de egy puli csak motivált, sohasem céltudatos. Karácsony este van, ő az ünnepekre látogatott hozzánk, egy vad írrel könnyen barátkozik a vad magyar, a rendet a csapatban az ezüstanáltetkós mexikói tartja. Eoghan bejárta a fél világot, aludt Egyiptomban sivatagban, volt punk Londonban (akkor, bizony), hogy végül egy vizes falú, de gyönyörű házban lakjunk együtt hármasban Olaszországban. Aki már éhezett, mindent megeszik, nem problémás vendég, gondoltam.

Advertisement

Nem izgultam különösebben az estén, anyám bármit főz, abban nem sok köszönet van, de mindegy, majd tisztelettel és szeretettel megesszük, legfeljebb később én kihányom. Nem én hánytam ki.

A töltött káposzta slágerrel még nem volt baj, de utána jött a kocsonya, mindenkinek egy tányér.

Advertisement

Eoghan előző este érkezett, ami durva ünneplésbe torkollott. A melyik nemzet és ki iszik szépen és milyen részeg lesz legendák néha valóra válnak, több liter pálinka után a csalamádéhorda üvöltözve mászott be a Cegléden teljesen váratlanul a város közepén elhelyezett pici, szabadtéri strand kerítésén. A gőzölgő termálban akartunk pancsolni, de talán a mexikói részegen felülkerekedett neveltetés akadályozott meg minket ebben, már nem emlékszem.

Így a 24-e reggel nem a fogdában, de drámai másnapossággal kezdődött a fiúknak. Nekem nem, huszonpárévesen még nem tudtam mi az.

Advertisement

Eoghan zöld arccal ült anyámék zöldre festett faasztala felett, de ez a zöld gyorsan kifehéredik, amikor eléremeg a hibás, fehér zsírfoltokkal tarkított kocsonya, a közepéből kimeredő malacorral. Eoghan falfehéren felugrik, a konyhaajtónak rontva beveri a fejét, kiugrik a bejárati ajtón és nincs jól.

A kocsonya megosztó étel, általában a belsőségeket elutasítók nem eszik meg, ezért mindig járjanak el körültekintően.

Advertisement

2010.01.02. 12:04 poczok2

Nahálistennek. Visszazökkent a világ. Olyan most másodikán a karácsonyi kocsonyáról olvasni mint amikor az ember a kedvenc könyvének megfilmesített változatát nézi. Nem az igazi, de mégis visszahoz valami kellemes utóízt.

Advertisement

Én nem főzök kocsonyát, kizárólag fogyasztói oldalról közelítem meg a kérdést, a faterom a nagy játékos. Ő a kérdéskör purista vonulatához vonzódik, köröm, só, bors, fokhagyma, víz, ennyi. Viszont a pucolást-pörzsölést tökélyre fejlesztette egy gázpalackos disznópörzsölő Wehrmacht-lángszóró és egy félméteres húsvilla segítségével andalúziai naplemente-színű körmöket állít elő az udvaron, hevenyészett fajtaidentitású kutyái értő közreműködése mellett. Nagy súlyt fektet az időfaktorra is: "Izgága ember ne főzzön kocsonyát, egyen almát." Viszont amikor Egerből megjön a 15-20 tányérnyi "kocsonyajárat", a szomszédok és haverok már három napja kérdezgetik, hogy "mivammá". Úgy várják mint a Mikulást.De jó is a kocsonyája. Brutális és egyértelmű mint Charles Bronson a Chato földjében. Citrommal vagy ecetes lilahagymával, friss kenyérrel és valami jobbféle cseh sörrel vált be leginkább.

Zöldségelve, vagy anélkül?

Share This Story

Get our newsletter