K√ľlf√∂ld√∂n az egyik legjobb sz√≥rakoz√°s √©lelmiszerboltokban n√©zelŇĎdni √©s vicces term√©keket k√≥stolni. Sorozatunk inaugur√°lis r√©sz√©ben √°zsiai energiaitalokat tesztel a Malackaraj egyfŇĎs f√≥kuszcsoportja.

M-150

150, mint 150 milliliter √©s M, mint nem tudom - tal√°n Malajzia. Az √ľveg szerint eredetileg csak 10,- valamibe ker√ľl, mindenesetre a chinatowni Loon Fung szupermarket 55 penny-re emelte (cs√∂kkentette?) az √°r√°t.

√ĖsszetevŇĎk:

Advertisement

Semmitmond√≥ lista, a szok√°sos elemekkel. B√≠ztam benne, hogy az Inositol valami egzotikus teljes√≠tm√©nyfokoz√≥ lesz, de kider√ľlt, hogy sima √©des√≠tŇĎszer.

√Črz√©kszervi vizsg√°lat:

Advertisement

Illatra az ismerŇĎs Red Bull, de valamivel erŇĎsebb a Juicy Fruit r√°g√≥ komponens.

Sz√≠ne √©s √°llaga sŇĪrŇĪ vizeletre vagy whisky √≠zŇĪ szeszesitalra eml√©keztet.

K√∂zepesen hossz√ļ korty, meglepet√©sek n√©lk√ľl. A sz√©nsav hi√°nya egy√°ltal√°n nem v√°lik az ital h√°tr√°ny√°ra. F√©l deciliter elfogyaszt√°sa ut√°n emelkedik a pulzus, pedig koffeintartalma √°tlagos, 33 mg/l. Az elsŇĎre beh√≠zelgŇĎ Juicy Fruit aroma p√°r korty ut√°n √©mely√≠tŇĎv√© v√°lik.

Advertisement

√Črt√©kel√©s: 2/5

Kickapoo Joy Juice

A n√©vversenyt f√∂l√©nyesen nyerŇĎ ital amerikai sz√°rmaz√°s√ļ, a MAD √©s a Kret√©n magazin k√©preg√©nypar√≥di√°it ihletŇĎ Li'l Abnerben szerepelt ker√≠t√©sszaggat√≥k√©nt. Al Capp, a Li'l Abner √≠r√≥-rajzol√≥ja tudhatott valamit a n√©vad√°sr√≥l, egyik figur√°ja p√©ld√°ul Fearless Fosdick. A val√≥di, alkoholmentes Kickapoo viszont megmagyar√°zhatatlan okb√≥l D√©lkelet-√Āzsi√°ban h√≥d√≠t.

Advertisement

√ĖsszetevŇĎk:

Nem klasszikus energiaital, igaz, van benne koffein. A dobozhoz ingyenes mal√°j nyelvlecke j√°r, amibŇĎl kider√ľl, hogy mal√°jul a "tartalmaz" = mengandungi. A term√©ket veg√°nok is fogyaszthatj√°k.

Advertisement

√Črz√©kszervi vizsg√°lat:

Illatra C-vitaminos pezsgŇĎtabletta, citromp√≥tl√≥, Mountain Dew.

Ki√∂ntve a Kickapoo habzik, mint a veszedelem, de a hab r√∂vid √©letŇĪ. Sz√≠ne megerŇĎs√≠ti a Mountain Dew-rokons√°got, b√°r a k√∂zkedvelt kaktuszos √ľd√≠tŇĎitalhoz k√©pest mark√°nsabban van jelen a kevert s√°rga √©s z√∂ld v√≠zfest√©k.

Advertisement

A korty elemi erŇĎvel id√©zi vissza a szovjet ipari limon√°d√©k eml√©k√©t. Erre sim√°n r√° tudn√©k cs√ļszni. Dapatkan kick!

√Črt√©kel√©s: 4,5/5

Korean Red Ginseng

Advertisement

√ĖsszetevŇĎk:

Sajnos, koreai nyelvtud√°som a k√∂vetkezŇĎ szavakra korl√°toz√≥dik: kimchi, bokkeumbap, bulgogi, bibimbap. Ezeket is csak √≠gy ismerem, hangul √≠r√°ssal nem. Mivel az √ľvegen csak koreaiul vannak az √∂sszetevŇĎk, fogalmam sincs, mi lehet benne a ginzengen t√ļl. Az is lehet, hogy csapv√≠z, az is, hogy arz√©n vagy kutyav√©r.

Advertisement

√Črz√©kszervi vizsg√°lat:

√öjabb meglepet√©s: a koreai versenyzŇĎ hib√°tlanul hozza az Unicum-illatot. Dekant√°l√°s ut√°n megjelennek a j√©geresebb, √©desk√©s-gy√ľm√∂lcs√∂sebb jegyek is.

Sz√≠n√©ben sŇĪrŇĪ, kiss√© zavaros szilval√©.

Triplacsavaros korty k√∂vetkezik. A v√°rtn√°l h√≠gabb, k√∂nnyebb az ital, √©s b√°r nem rajongok a gyomorkeserŇĪk√©rt, ez a gy√ľm√∂lcs√∂s vonal m√©g a tŇĪrhetŇĎ kateg√≥ri√°ba tartozik. Nyel√©sre viszont olyan alattomosan √ľt be valami erŇĎszakos, f√ľst√∂s-keserŇĪ gy√≥gyszer√≠z, hogy alig kapok levegŇĎt. F√©lek m√°sodszorra belek√≥stolni, de az ism√©telt hat√°s nem annyira v√©szes.

Advertisement

√Črt√©kel√©s: "Az ital illatban √©s √≠zben is √©vek √≥ta stabil sz√≠nvonalat k√©pvisel, ennek ellen√©re √©rthetetlen, mik√©ppen vehetŇĎk r√° az emberek, hogy ilyesmit a sz√°jukba vegyenek. 1 pont."

Lipovitan-D

Advertisement

Tal√°n m√©g a Red Ginsengn√©l is komolyabb t√©telnek tŇĪnik, hiszen a c√≠mke szerint a Taisho Pharmaceutical Co., LTD., Tokyo, Japan licensze alapj√°n k√©sz√ľlt. Az eredeti jap√°n Lipovitan (ripobitan) pedig √°ll√≠t√≥lag 1962 √≥ta kaphat√≥, ezzel t√∂bb mint egy √©vtizedet ver a Red Bull thai ŇĎs√©re.

√ĖsszetevŇĎk:

Advertisement

Ha minden igaz, a redbullszerŇĪ energiaitalok ŇĎs√©vel van teh√°t dolgom, √≠gy megilletŇĎd√∂tten olvassom a megszokott taurin, gl√ľkuronolakton, koffein sat√∂bbi felsorol√°st. A sz√©nsavmentes Lipovitan koffeintartalma figyelemre m√©lt√≥an magas, 50 mg/l.

√Črz√©kszervi vizsg√°lat:

Illatra √ļjabb r√©gi eml√©kek t√∂rnek felsz√≠nre: 1990-ben nagymam√°m √∂ccse l√°togatott hozz√°nk Long IslandrŇĎl √©s hozott szŇĎlŇĎs r√°g√≥s nyal√≥k√°t, onnan ismerŇĎs ez az √©rthetetlen okb√≥l szŇĎlŇĎnek titul√°lt aroma.

Advertisement

Sz√≠nre az ismerŇĎs s√∂t√©t vizelet/karamelles whisky, az √°tlagn√°l valamivel sŇĪrŇĪbb, olajosabb hat√°s√ļ folyad√©k.

A korty zsibbaszt√≥an √©des. Nem merek belegondolni, hogy esetleg valami m√°st√≥l zsibbad a sz√°m. Viszont az √∂sszhat√°s nem kellemetlen, v√©gig egyenletes marad az ŇĎszinte, √°rad√≥, szintetikus szŇĎlŇĎaroma.

√Črt√©kel√©s: 3,5/5

Personal Health Vinegar Drink

Advertisement

Nem klasszikus energiaital, de a szŇĎlŇĎ-alma-ecet kever√©k, a PH-√©rt√©k √©s a c√≠mk√©re rajzolt Vitruvius-tanulm√°ny olyan komb√≥, ami mellett nem lehet elmenni.

√ĖsszetevŇĎk:

Advertisement

L√°tsz√≥lag csupa term√©szetes √∂sszetevŇĎbŇĎl k√©sz√ľl, b√°r rejt√©ly, mi√©rt kell bele n√©gyf√©le √©des√≠tŇĎ ("Sugar, Sweetener, Honey, Glucose"). A forgalmaz√≥ haszn√°lati utas√≠t√°st is mell√©kel a term√©khez, eszerint az ital iv√°sra k√©szen ker√ľl a palackba, ami megnyugtat√≥.

√Črz√©kszervi vizsg√°lat:

Illatra egyenlŇĎ ar√°nyban mutatkozik az alma √©s a szŇĎlŇĎ, a term√©szetes eredet nyomokban felfedezhetŇĎ. R√∂vid dekant√°l√°s ut√°n a szŇĎlŇĎl√© domin√°l.

Advertisement

Sz√≠ne romlott sillerre eml√©keztetŇĎ barn√°spiros.

√ćze szŇĎlŇĎvel indul, a korty v√©g√©n jelentkezik az almaecet is. Komplex, ment√°s √©s √°nizsos aromatika. Az ecet finoman ellens√ļlyozza a n√©gykomponensŇĪ √©dess√©get.

√Črt√©kel√©s: 4/5.