Külföldön az egyik legjobb szórakozás élelmiszerboltokban nézelődni és vicces termékeket kóstolni. Sorozatunk inaugurális részében ázsiai energiaitalokat tesztel a Malackaraj egyfős fókuszcsoportja.

M-150

150, mint 150 milliliter és M, mint nem tudom - talán Malajzia. Az üveg szerint eredetileg csak 10,- valamibe kerül, mindenesetre a chinatowni Loon Fung szupermarket 55 penny-re emelte (csökkentette?) az árát.

Összetevők:

Advertisement

Semmitmondó lista, a szokásos elemekkel. Bíztam benne, hogy az Inositol valami egzotikus teljesítményfokozó lesz, de kiderült, hogy sima édesítőszer.

Érzékszervi vizsgálat:

Advertisement

Illatra az ismerős Red Bull, de valamivel erősebb a Juicy Fruit rágó komponens.

Színe és állaga sűrű vizeletre vagy whisky ízű szeszesitalra emlékeztet.

Közepesen hosszú korty, meglepetések nélkül. A szénsav hiánya egyáltalán nem válik az ital hátrányára. Fél deciliter elfogyasztása után emelkedik a pulzus, pedig koffeintartalma átlagos, 33 mg/l. Az elsőre behízelgő Juicy Fruit aroma pár korty után émelyítővé válik.

Advertisement

Értékelés: 2/5

Kickapoo Joy Juice

A névversenyt fölényesen nyerő ital amerikai származású, a MAD és a Kretén magazin képregényparódiáit ihlető Li'l Abnerben szerepelt kerítésszaggatóként. Al Capp, a Li'l Abner író-rajzolója tudhatott valamit a névadásról, egyik figurája például Fearless Fosdick. A valódi, alkoholmentes Kickapoo viszont megmagyarázhatatlan okból Délkelet-Ázsiában hódít.

Advertisement

Összetevők:

Advertisement

Nem klasszikus energiaital, igaz, van benne koffein. A dobozhoz ingyenes maláj nyelvlecke jár, amiből kiderül, hogy malájul a "tartalmaz" = mengandungi. A terméket vegánok is fogyaszthatják.

Érzékszervi vizsgálat:

Advertisement

Illatra C-vitaminos pezsgőtabletta, citrompótló, Mountain Dew.

Kiöntve a Kickapoo habzik, mint a veszedelem, de a hab rövid életű. Színe megerősíti a Mountain Dew-rokonságot, bár a közkedvelt kaktuszos üdítőitalhoz képest markánsabban van jelen a kevert sárga és zöld vízfesték.

Advertisement

A korty elemi erővel idézi vissza a szovjet ipari limonádék emlékét. Erre simán rá tudnék csúszni. Dapatkan kick!

Értékelés: 4,5/5

Korean Red Ginseng

Advertisement

Összetevők:

Advertisement

Sajnos, koreai nyelvtudásom a következő szavakra korlátozódik: kimchi, bokkeumbap, bulgogi, bibimbap. Ezeket is csak így ismerem, hangul írással nem. Mivel az üvegen csak koreaiul vannak az összetevők, fogalmam sincs, mi lehet benne a ginzengen túl. Az is lehet, hogy csapvíz, az is, hogy arzén vagy kutyavér.

Érzékszervi vizsgálat:

Újabb meglepetés: a koreai versenyző hibátlanul hozza az Unicum-illatot. Dekantálás után megjelennek a jégeresebb, édeskés-gyümölcsösebb jegyek is.

Advertisement

Színében sűrű, kissé zavaros szilvalé.

Triplacsavaros korty következik. A vártnál hígabb, könnyebb az ital, és bár nem rajongok a gyomorkeserűkért, ez a gyümölcsös vonal még a tűrhető kategóriába tartozik. Nyelésre viszont olyan alattomosan üt be valami erőszakos, füstös-keserű gyógyszeríz, hogy alig kapok levegőt. Félek másodszorra belekóstolni, de az ismételt hatás nem annyira vészes.

Advertisement

Értékelés: "Az ital illatban és ízben is évek óta stabil színvonalat képvisel, ennek ellenére érthetetlen, miképpen vehetők rá az emberek, hogy ilyesmit a szájukba vegyenek. 1 pont."

Lipovitan-D

Advertisement

Talán még a Red Ginsengnél is komolyabb tételnek tűnik, hiszen a címke szerint a Taisho Pharmaceutical Co., LTD., Tokyo, Japan licensze alapján készült. Az eredeti japán Lipovitan (ripobitan) pedig állítólag 1962 óta kapható, ezzel több mint egy évtizedet ver a Red Bull thai ősére.

Összetevők:

Advertisement

Ha minden igaz, a redbullszerű energiaitalok ősével van tehát dolgom, így megilletődötten olvassom a megszokott taurin, glükuronolakton, koffein satöbbi felsorolást. A szénsavmentes Lipovitan koffeintartalma figyelemre méltóan magas, 50 mg/l.

Érzékszervi vizsgálat:

Illatra újabb régi emlékek törnek felszínre: 1990-ben nagymamám öccse látogatott hozzánk Long Islandről és hozott szőlős rágós nyalókát, onnan ismerős ez az érthetetlen okból szőlőnek titulált aroma.

Advertisement

Színre az ismerős sötét vizelet/karamelles whisky, az átlagnál valamivel sűrűbb, olajosabb hatású folyadék.

A korty zsibbasztóan édes. Nem merek belegondolni, hogy esetleg valami mástól zsibbad a szám. Viszont az összhatás nem kellemetlen, végig egyenletes marad az őszinte, áradó, szintetikus szőlőaroma.

Advertisement

Értékelés: 3,5/5

Personal Health Vinegar Drink

Advertisement

Nem klasszikus energiaital, de a szőlő-alma-ecet keverék, a PH-érték és a címkére rajzolt Vitruvius-tanulmány olyan kombó, ami mellett nem lehet elmenni.

Összetevők:

Advertisement

Látszólag csupa természetes összetevőből készül, bár rejtély, miért kell bele négyféle édesítő ("Sugar, Sweetener, Honey, Glucose"). A forgalmazó használati utasítást is mellékel a termékhez, eszerint az ital ivásra készen kerül a palackba, ami megnyugtató.

Érzékszervi vizsgálat:

Illatra egyenlő arányban mutatkozik az alma és a szőlő, a természetes eredet nyomokban felfedezhető. Rövid dekantálás után a szőlőlé dominál.

Advertisement

Színe romlott sillerre emlékeztető barnáspiros.

Íze szőlővel indul, a korty végén jelentkezik az almaecet is. Komplex, mentás és ánizsos aromatika. Az ecet finoman ellensúlyozza a négykomponensű édességet.

Advertisement

Értékelés: 4/5.