Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Illustration for article titled Hülyeitalok a legviccesebb étel- és italnevek hazájából

Szopi-szopi szörp, férfias víz és tehénfaszleves? Lehet, hogy Jamaikában nincs mindenki mindig beszívva, de hogy a leghülyébb ételeket és italokat a karibiak találják ki, az biztos.

Advertisement

A világ minden konyhájából összekevert karibi gasztronómiával egyszer komolyabban is foglalkozunk, de ez itt a hülyeital-körkép, tehát maradunk a palackozott cuccoknál. Disclaimer 1: ezek itt az üdítők, az erősebb sörök, rumok és egyéb szeszek majd egy későbbi kiadásban jönnek. Disclaimer 2: a termékek egy részét nem Jamaikában gyártották, de lélekben akkor is karibiak (tehát a karibi polcra teszik ki a boltban).

1. Irish Moss Peanut Flavoured Drink

Az ír moszat a vörösmoszatok közé tartozik, Európában a Chondrus crispus fajt jelöli, a karibi térségben pedig a Gracilaria nemzetség tagjait. Sűrítők, zselésítők vonhatók ki belőle, mint a karragén és az agaragar. Az E407-ként szinte minden élelmiszerbe belepumpált karragén neve az ír carraigín, sziklácska/kövecske szóból ered. Nem tudom, miért kell belőle italt készíteni.

Advertisement
Illustration for article titled Hülyeitalok a legviccesebb étel- és italnevek hazájából

Az Irish Moss Peanut Flavoured Drink színre, állagra és ízre is olyan, mintha spermát kevertek volna össze egy kevés mogyoróvajjal, aztán vakolattal kevert porcukorral ízesítették volna. (Nem, nem ittam még cukrozottvakolatos-mogyoróvajas spermát, de ilyennek képzelem). A gyártó állítása szerint szerecsendió is van benne. Abból a három kortyból, amit le bírtam erőltetni a torkomon, ezt nem sikerült kikóstolni.

Advertisement

Értékelés: 1/5

2. Sarsaparilla

A sarsaparilla régi amerikai üdítőital, eredetileg a liliom és a kikerics rokonságába tartozó szárcsafűből készítették. Enyhe vízhajtó hatása miatt szexuális úton terjedő betegségek ellen is használták. Kézműves sörfőzdék még néha kiadnak egy-egy klasszikus növényi főzetet, de a boltokban kapható sarsaparillák mindegyike műanyag.

Advertisement

A Baldwin's Sarsaparilla saját állítása szerint 19. századi hagyományok szerint készített, "autentikus és frissítő" ital. Az összetevők között olyan, hagyományos karibi alapanyagokat találunk, mint az aszpartám, a mesterséges aroma vagy a kálium-szorbát. Az ital színre-szénsavasságra egyértelműen kólaklón.

Föléhajolva a masszív rágógumiszagba ütközöm, de ez sem készít fel arra a brutális aromára, ami a szájban jelentkezik. Villámcsapásszerűen minden kortyhoz társul valami savanykás-citrompótlós förtelem, ami valahogy olyan trükkösen tartalmazza 4-5 féle ipari üdítő mellékízét, hogy az ember hirtelen nem is tudja, mit kéne szidni.

Advertisement

Értékelés: 1/5

3. Shandy Carib Sorrel

A shandy üdítővel kevert sör, tehát a citromos sör, azaz a radler is ide tartozik. Ez a pirossóskának is nevezett hibiszkuszfajtával, rozellával ízesített trinidadi verzió. Egészen pontosan: mesterséges rozellaaromát és "certified color red #40"-et tartalmaz. Alkoholtartalma 1,2%.

Advertisement

A sarsaparilla után összeszorult gyomorral, de megkeményített szívvel közeledtem a rajzfilmpiros folyadékhoz, de nem kellett volna: vidám meggyszörp és körtelé köszönt vissza. Sőt, mintha valahol éreztem volna benne a legendás grúz tárkonyos limonádé, a Tarhun ízvilágát. Utóbbit az Arbatban lehet kapni, bátraknak ajánlom.

Értékelés: 4/5

4. Marley's Mellow Mood

Bob Marley, a neves muzsikus és rasztafári az egyik leghíresebb jamaikai Grace Jones, Marcus Garvey és Usain Bolt mellett. Marley kedvelte a természetes, növényi készítményeket, ezért is vele hirdetik ezt a nyugtató hatású üdítőt.

Advertisement

A relaxáció teljesen legális, az ital jelentős mennyiségű komlót tartalmaz (70 mg/l). Ettől viszont a mézestea-ízhez elég zavaró keserűség társul. Mindent egybevetve leginkább jellegtelennek mondható, talán éppen az érzelmi semlegesség volt a cél. Ennek megfelelően:

Értékelés: 3/5

5. Extra Fiery Old Jamaica Ginger Beer

Az Old Jamaica a kommersz gyömbéres üdítők közül a legjobb, és elég sok helyen lehet kapni Magyarországon is. Már az alapváltozat is enyhén csípős, az Extra Fiery viszont rendesen és hosszan égeti a torkot. Ez sem kézműves termék, nyilván van benne tartósítószer meg aroma, de az biztos, hogy tisztességes gyömbérillata és gyömbéríze van. Ennyi nekem elég a boldogsághoz, úgyhogy:

Értékelés: 5/5

De mi az a szopi-szopi szörp és a többiek?

A férfias víz kecskeragut takar, a tehénfaszleves rumos-banános-csilis marhapéniszleves, végül a szopi-szopi szörp, azaz suck suck juice hihetetlenül bonyolult receptjét itt magyarázza el gyermeki lelkesedéssel és fantasztikus kiejtéssel Chef Ricardo:

Utószó

Semmi köze semmihez, de nem bírtam kihagyni, hogy van egy Kiprich nevű jamaikai DJ:

Share This Story

Get our newsletter