Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Hogyan öl meg a víz? És a kávé?

Illustration for article titled Hogyan öl meg a víz? És a kávé?

Mert a víz nem csak fulladásos halál előidézésére alkalmas, hanem van az az adott időablakban szájon át elfogyasztott mennyiség, ami szintén halálhoz vezet.

Advertisement

Ez a mennyiség nem is olyan sok, mindössze 6 (hat) liter.

Advertisement

Ennyi víz elfogyasztása -3 órán belül- hiponatrémiához (a vér alacsony nátriumszintje) vagy a vér hígulásához vezet, előbbi súlyos esetben -hirtelen zuhanó nátriumszint- a megnövekedett ozmózisnyomás miatt kialakuló agyduzzanatot okoz, amt rosszullét, görcsök, kóma és halál követ.

A tünetegyüttesnek van szép neve is: vízmérgezés.

A kávé szintén jó ilyesmire, a benne található koffein halálos adagja 5-10 g körül van, ez 150-200 presszókávénak felel meg. Egy jó kis koffeinmérgezéshez azonban elég 600 mg, ami csak 13 darab presszó. Vagy rengeteg Pocket Coffee.

Advertisement

A kávémérgezésem a 2000-es évek elején történt, amikor még egyáltalán nem fogyasztottam kávét. Egy lószállító kamionnal tartottunk Carrarából Veronába, ahol az éppen aktuális Fieracavalli-t, magyarul díszes lókiállítást, versenyt és vásárt tartották. A kamionban több tízezer eurónyi ló, a vezetőfülkében a tulaj és én, a versenyző, istállófiúlány, díszkeleteurópai ültünk, és már 4 órája vitatkoztunk azon, vajon minden kurva magyar olaszban?

Akkoriban igen, mind az volt.

Magyar kurvákról nincs képem, kárpótlásul a lovam és én és a verseny végén a tiszteletkör.:

Illustration for article titled Hogyan öl meg a víz? És a kávé?
Advertisement

Lovam egy paint mén, They Call me Chief. Csicsó pedig nem simán csak foltos, hanem vasderes színű, overo mintázattal (red roan overo). A foltos lovakat overo, tobiano és tovero foltmintákra osztják, ezek megkülönböztetése korántsem olyan egyszerű, mint amilyen lehetne. A tobiano lábai jellemzően fehér jegyesek, feje viszont nem, vagy csak kevésbé, szeme általában sötét. Az overo leegyszerűsítve a többi, ide tartoznak a keretszerűen színezett és a pöttyös lovak is, szemük lehet és szokott is kék lenni, Csicsó is kékszemű volt. A tovero ezek keveréke.

Illustration for article titled Hogyan öl meg a víz? És a kávé?
Advertisement
Illustration for article titled Hogyan öl meg a víz? És a kávé?

A vita lezárására sajnos nem volt lehetőségünk, mert közben ismeretlen okból elfogyasztottam úgy öt csomag Pocket Coffee-t, ami a Ferrero szerint nagyjából kilenc presszókávénak felel meg. És én akkoriban még nem kávéztam. Soha. Cukrot se nagyon ettem.

Advertisement

A cucc összekócolta a szívizmaimat, ami nem játék. Egy szerpentinekkel tarkított autópályána a hatvannal döcögő kamionban, idegesen nyihogó vagyonokkal a csomagtartóban és egy még idegesebben káccózó olasszal az oldalamon, nagyon nem játék. Ilyen volt. Én voltam a pap, Benigni volt az olasz. Róma az autópálya.

A pulzusom a még túlélhető maximum és minimum között hánykolódott, ömlött a nyálam és remegtem. Nem rezgő nyárfalevelecske módjára, hanem epilepsziás görcsnek kinéző mozdulatokban. És ez nem annyira múlt el, nem is enyhült. Ittam a vizet, és féltem. Órákkal később gurultunk be a kamionnal egy kórházba, ahol már nem sok dolguk volt velem, túléltem, szuper, ne igyak sok kávét.

Advertisement

Aztán Csicsóval mindent megnyertünk és hazafelé nem ettem Pocket Coffeet.

Share This Story

Get our newsletter