A tobzosk√°k a vil√°g leggyakrabban csemp√©szett √°llatai, minden fajukat a kihal√°s fenyegeti. Tisztess√©ges ember - ha √©pp nem az √©hhal√°l elŇĎl menek√ľl - nem ny√ļl hozz√°juk.

Anna Hirtenstein √ļjs√°g√≠r√≥ √©pp Egyenl√≠tŇĎi-Guine√°ban √ļjs√°g√≠rt, amikor √ļjdons√ľlt helyi bar√°tja az utcai piac egy pultj√°r√≥l felkapta az ismeretlen √°llat tetem√©t ‚ÄúEz tetszeni fog‚ÄĚ felki√°lt√°ssal. A zool√≥giailag k√©pzetlen √ļjs√°g√≠r√≥nak feltŇĪnt a kreat√ļra afrikai viszonyok k√∂z√∂tt borsos √°ra, de YOLO! √ćgy a tranzakci√≥ v√©grehajt√°sra ker√ľlt, az ismeretlen √°llatot hazavitt√©k, feldarabolt√°k, hagym√°s-paradicsomos-paprik√°s ragut fŇĎztek belŇĎle. √Āll√≠t√≥lag ekkor der√ľlt ki, hogy a faz√©kban az az √°llat fŇĎd√∂g√©l, amelyik az elm√ļlt 10 √©vben babon√°s √°zsiaiak, √©hezŇĎ afrikaiak √©s tudatlan √ļjs√°g√≠r√≥k miatt a kihal√°s sz√©l√©re sodr√≥dott.

A vil√°g√©rt sem szeretn√©nk, ha kedves Koll√©g√°ink vagy Olvas√≥ink hasonl√≥ bakit k√∂vetn√©nek el Afrik√°ban, √Āzsi√°ban vagy KŇĎb√°ny√°n utazgatva, ez√©rt gyorsan √∂ssze√°ll√≠tottunk egy tobzoska-kisokost.

 • A tobzosk√°k (Pholidota) a m√©hlep√©nyes emlŇĎs√∂k egy rendj√©t alkotj√°k, legk√∂zelebbi rokonaik a ragadoz√≥k (Carnivora).
 • 8 tobzoskafaj √©l a vil√°gon, ebbŇĎl 4 unalmas nevŇĪ √Āzsi√°ban (beng√°li, j√°vai vagy ceyloni, h√°ts√≥-indiai, palawani), 4 besz√©des nevŇĪ pedig Afrik√°ban (feh√©rhas√ļ, hossz√ļfark√ļ, √≥ri√°s, t√∂mpefark√ļ).
 • LegszembetŇĪnŇĎbb ismertetŇĎjel√ľk a test√ľket bor√≠t√≥ szarupikkely-p√°nc√©l, amitŇĎl alaphelyzetben √ļgy n√©znek ki, mintha egy k√≠gy√≥ hirtelen emlŇĎss√© kezdett volna fejlŇĎdni, de 80%-on meg√°llt volna. √Ėsszeg√∂mb√∂ly√∂dve viszont olyanok, mint a Tr√≥nok Harc√°ban a s√°rk√°nytoj√°s. A megk√ľl√∂nb√∂ztet√©shez seg√≠ts√©gk√©ppen:

Advertisement

 • M√©retre a t√∂rpeuszk√°rt√≥l a dagadt labradorig terjedŇĎ sk√°l√°n mozognak, m√°r amennyiben el tudunk k√©pzelni pikkelyes √©s a szok√°sosn√°l sokkal hosszabb fark√ļ kuty√°kat.
 • A tobzosk√°k rovarevŇĎk. A rovarev√©sben k√ľl√∂nlegesen hossz√ļ √©s v√©kony nyelv√ľk seg√≠ti ŇĎket, amit k√©pesek a has√ľreg√ľkbe visszah√ļzni. B√°r ebben hasonl√≠tanak m√°s hossz√ļ nyelvŇĪ rovarevŇĎkh√∂z, p√©ld√°ul az √≥ri√°s hangy√°szhoz, ez nem a rendszertani rokons√°got jelzi, hanem a konvergens evol√ļci√≥ sz√©p p√©ld√°ja. Ne t√©vessz√ľk h√°t √∂ssze a tobzosk√°t m√°s hossz√ļ nyelvŇĪ emlŇĎs√∂kkel:

Advertisement

 • Ugyanakkor foguk nincsen nekik egy√°ltal√°n. A rovarok mell√© kis kavicsokat is nyelnek, ezek a gyomorban √∂sszegyŇĪlve ŇĎrlik meg a t√°pl√°l√©kot.
 • √Čjszakai √©letm√≥dot folytatnak, ez√©rt l√°t√°suk gyenge, szagl√°suk viszont kiv√°l√≥.
 • Amikor vesz√©lyben √©rzik magukat vagy idegesek, m√©rgesen szuszognak. Egy√©b hangk√©pz√©sre nem k√©pesek.
 • A tobzosk√°k mellsŇĎ l√°bain olyan hossz√ļak az √°s√≥karmok, hogy az √°llat vagy k√©t l√°bon j√°r √©s a fark√°val egyens√ļlyoz, vagy beg√∂rb√≠ti a mellsŇĎ mancsait √©s a csukl√≥j√°n szerencs√©tlenkedik.
 • Egyes tobzoskafajok tudnak a farkukkal kapaszkodni.
 • A tobzosk√°k v√©gb√©lny√≠l√°sa melletti mirigyek bŇĪz√∂s v√°lad√©kot termelnek, amivel egyes forr√°sok szerint v√©dekezik, m√°sok szerint kommunik√°l az √°llat. Magam is szoktam kommunik√°lni, ha engem k√©rdeznek, a bŇĪz√∂s v√°lad√©kot ink√°bb v√©dekez√©sre haszn√°ln√°m.
 • Afrik√°ban a h√ļs√°√©rt vad√°ssz√°k, K√≠n√°ban √©s D√©lkelet-√Āzsi√°ban ezen fel√ľl gy√≥gy√≠t√≥ √©s var√°zserŇĎt tulajdon√≠tanak a tobzoska k√ľl√∂nb√∂zŇĎ testr√©szeinek, legfŇĎk√©ppen a pikkelyeknek. √ďvatos becsl√©sek szerint is t√≠zezernyi √°llatot pr√≥b√°lnak illeg√°lisan eladni √©vente - a t√©nyleges sz√°m ennek t√∂bbsz√∂r√∂se is lehet. A kihal√°ssal fenyegetett fajok v√∂r√∂s list√°ja 2014 √≥ta mind a nyolc fajt a fenyegetett kateg√≥ri√°ba sorolja.

Advertisement

Hirtensteinnek nem √≠zlett a tobzoska, bizarr szag√ļ, ragacsos √°llag√ļ, s√∂t√©t h√ļsnak √≠rja le - tal√°n el kellett volna t√°vol√≠tani a bŇĪzmirigyet? R√°ad√°sul az√≥ta komoly lelkifurdal√°ssal is k√ľzd. Tanuljanak az eset√©bŇĎl √Ėn√∂k is: ha egy m√≥d van r√°, ne egyenek tobzosk√°t, se m√°s, kihal√°ssal fenyegetett √©lŇĎl√©nyt!