Tegnap este a Dining Guide √°tadta az ŇĎ √©v √©tterme d√≠jait, a t√©nyeket a cikk v√©g√©n olvashatj√°tok. Ha az esti bulira a Bort√°rsas√°g nem v√°logatja be a kedvenc boromat a v√°laszt√©kba (Matua Sauvignon Blanc, ha esetleg...), akkor kicsit hamarabb √©rtes√ľlhettek tŇĎl√ľnk a fejlem√©nyekrŇĎl.

Ez pedig itt a szerelmes levelem az egyik kedvenc séfemhez, Huszár Krisztiánhoz, az év étterme díjat kapott ZONA séfjéhez.

Nem sok s√©f munk√°j√°ba vagyok szerelmes, mert ahhoz nem el√©g, hogy egy √©tterem a kalauzok √©s list√°k szerint is j√≥ legyen, kell egy kis k√©mia, pont az a k√©mia, ami k√©t egym√°shoz illŇĎ embert is √∂sszehoz. Ez esetemben nagyj√°b√≥l k√∂r√ľlhat√°rolhat√≥, szeretem a kimunk√°lt √©s √°tgondolt durvul√°st, a saj√°t √≠z√ľket √©rv√©nyes√≠tŇĎ alapanyagokb√≥l √©s kev√©s fŇĪszerrel √∂sszerakott nagyvonal√ļ fog√°sokat. Husz√°r √©telei is ilyenek, nem hangy√°kkal ŇĎrj√≠t meg, hanem mell√©kesen olyan c√©kl√°t ken a t√°ny√©r mell√©kes bal sark√°ba, hogy az asztalt√°rsas√°ggal somolyogva megegyez√ľnk, igen, mi most akkor tal√°n kinyaljuk a t√°ny√©rt, mintha a mam√°n√°l lenn√©nk a hokedlin, √©s igazunk van.

Advertisement

Pedig ez csak egy cékla.

Akkor is igazunk van, amikor nem tudjuk lek√ľzdeni a k√©sztet√©st, hogy meg√©rints√ľk a fog√°sokat, k√©zzel ny√ļlk√°ljunk a t√°ny√©ron kihozott k√©pekbe, holott a ZONA rideg diz√°jnja k√∂z√∂tt √ľl√ľnk. De Kriszti√°n t√°lal√°sa √©rint√©sre k√©sztet, sokszor pont annyi feh√©ret hagy a t√°ny√©ron, amibe √ļgy belekenn√©k, maszatoln√©k, de ha nem hagy nekem fel√ľletet, a vill√°val akkor is √∂ssze kell borzolnom az elemeket, hogy az √©lm√©nyhez jussak.

Advertisement

Minden √©tele hasonl√≥an √∂szt√∂n√∂s √©s erŇĎs reakci√≥kat v√°lt ki belŇĎlem, √©s rajong√≥ib√≥l. Le√ľl√ľnk √©s √ļgy sikoltozunk egy barackv√≠ztŇĎl, ahogy a legfinomabb kanyarok v√©g√©n sikoltozok bele a buk√≥sisakba, vagy egy j√≥l v√©grehajtott gyakorlat ut√°n bizseregnek v√©gig az idegp√°ly√°k az agyamban, pacsizok a sporikkal √©s helyben ugr√°lok. Itt a t√°ny√©ron elrendezett sz√≠nekbe nyalogatva kit√°gulnak a pupill√°im, visszatartom a levegŇĎt, majd sz√©t√°rad a b√©ke √©s a szeretet, be kell mennem a konyh√°ra, √©s im√°dnom Kriszti√°nt.

Ezeken az √©tkez√©seken lehet, sŇĎt j√≥ rosszalkodni, hangoskodva √∂r√ľlni, pedig v√©gtelen√ľl kimunk√°lt fine diningr√≥l van sz√≥, nem a kertben sak√°lkodunk egy bogr√°cs birka mellett.

Emlékeztek a L'ecsóban a jelentre, amikor az étteremkritikus eszik a patkány lecsójából?

Na az. Eszedbe jut róla valami, vagy maga a falat akkora élmény, hogy megjegyzed a falatot, a társaságot, a pillanatot.

Az √©v √©tterme a Dining Guide szerint a Husz√°r Kriszti√°n s√©f vezette ZONA, Az √©v street foodja a vietnami √©telekben utaz√≥ Funky Pho. Ebben az √©vben ketten is ki√©rdemelt√©k az √©v ifj√ļ s√©ftehets√©g√©nek j√°r√≥ d√≠jat ‚Äď Nagy Szabolcs √©s Giczi Andor a Fricska Gasztropub csapat√°t erŇĎs√≠tik ‚Äď, a legprogressz√≠vebb konyha az Olimpia (s√©f: √Ād√°m Csaba).

D√∂ntŇĎ t√∂bbs√©gben id√©n is budapesti √©ttermek vannak a legjobb 10-ben, a sz√©kesfeh√©rv√°ri 67 harmadszor az egyetlen vid√©ki a list√°n. A top 10: Alab√°rdos, Arany Kavi√°r, Baltaz√°r, Csalog√°ny 26, Laci!Konyha!, M√ĀK, Olimpia, Salon, ZONA.

Street food top 10: A Séf Utcája, Bors GasztroBár, Funky Pho, Gyradiko, Komachi, Padron, Pesti Burger és Bár, Pista bá', Pizza Me, Zing.

Az elm√ļlt √©vektŇĎl elt√©rŇĎen kiemelt csoportk√©nt kezelt√©k a Michelin-csillagos √©ttermeket: Costes, Onyxot, Borkonyh√°t, Tanti.

A Lyonban 13. helyez√©st el√©rt magyar Bocuse d'Or-csapat tagjai (Moln√°r G√°bor versenyzŇĎ, s√©f, Pohner √Ād√°m commis, Vomberg Frigyes coach √©sHamvas Zolt√°n, a Magyar Bocuse d'Or Akad√©mia eln√∂ke) az √©v gasztron√≥miai teljes√≠tm√©ny√©√©rt j√°r√≥ elismer√©st vehett√©k √°t.