A feladat a következő: találj 3 ízt (ételt, italt, mindegy), amiből bármelyik kettő illik egymáshoz, de a három együtt már üti egymást.

A rejtvénnyel George Hart matematikus-szobrász foglalkozott részletesen, neki a szép nevű filozófus, Nuel Belnap említette egy vacsorán valamikor az 1970-es évek végén. Belnapnek állítólag egy másik filozófus, Wilfrid Sellars vetette fel a kérdést, szintén vacsora közben. (Tanulság: aki nem szereti a találós kérdéseket, ne üljön egy asztalhoz filozófusokkal.)

Hart jó harminc év és sok-sok vacsora alatt sem tudott megnyugtató megoldást találni. Bátor kollégáival és ismerőseivel találtak pár közelítő hármast, de valahogy egyik sem tűnik tökéletesnek:

SĂłs uborka-cukor-joghurt

A párosítások itt tökéletesen működnek: édes savanyúságokban elég gyakori a sózott uborka-cukor párosítás, a cukros joghurt és a caciki is oké. A három keveréke nem hangzik túl jól, de azért nem mondanám lehetetlen kombinációnak.

Advertisement

Tea-tej-citrom

Itt a tej-citrom párosítás a kérdéses - ha tejbe öntjük a citromlevet, az eredmény valóban kellemetlen, de nem az ízek, hanem a fehérje kicsapódása, vagyis a túrósodás miatt. Többek között a paneer sajtot készítik ilyesmi módon. Ha viszont ilyen ellenőrzött folyamatok is játszanak, akkor semmi akadálya annak, hogy citromízű tejes teát készítsünk (vagy éppen teaízű sajtot).

Mindent átgondolva én ezzel neveznék:

KakaĂł-curry-joghurt

Kakaós vagy csokoládés curry-vel tele van az internet, az indiai konyha fele joghurtos-curry-s, a kakaódarabkás joghurt meg béna, de létezik. De egy kakaós ÉS joghurtos curry gondolatára felfordul a gyomrom és receptet se találtam ilyenre. Igaz, nem is kóstoltam, tehát teljesen azért nem fogadom el saját megoldásomat sem.

Advertisement

A molekuláris gasztronómiához a molekulák felől érkező Hervé This levelében ezt írta Hartnak:

"...engedje meg, hogy elmondjam: a kérdése rossz, és éppen ezért válasz sem adható rá. Valóban létezik az ételek párosításának mítosza, ám ez nem tudomány, az ételek értékelése művészeti kérdés... és a művészetben nincsenek törvények."

Hart ezzel a levéllel 2010-ben le is zárta az ügyet.

Kinek van igaza? Létezik inkompatibilis ízhármas? Nincsenek jobb és rosszabb ételpárok? Az egész hülyeség úgy, ahogy van?