Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

Egy megoldhatatlan feladvány

Illustration for article titled Egy megoldhatatlan feladvány

A feladat a következő: találj 3 ízt (ételt, italt, mindegy), amiből bármelyik kettő illik egymáshoz, de a három együtt már üti egymást.

Advertisement

A rejtvénnyel George Hart matematikus-szobrász foglalkozott részletesen, neki a szép nevű filozófus, Nuel Belnap említette egy vacsorán valamikor az 1970-es évek végén. Belnapnek állítólag egy másik filozófus, Wilfrid Sellars vetette fel a kérdést, szintén vacsora közben. (Tanulság: aki nem szereti a találós kérdéseket, ne üljön egy asztalhoz filozófusokkal.)

Illustration for article titled Egy megoldhatatlan feladvány
Advertisement

Hart jó harminc év és sok-sok vacsora alatt sem tudott megnyugtató megoldást találni. Bátor kollégáival és ismerőseivel találtak pár közelítő hármast, de valahogy egyik sem tűnik tökéletesnek:

Sós uborka-cukor-joghurt

A párosítások itt tökéletesen működnek: édes savanyúságokban elég gyakori a sózott uborka-cukor párosítás, a cukros joghurt és a caciki is oké. A három keveréke nem hangzik túl jól, de azért nem mondanám lehetetlen kombinációnak.

Advertisement

Tea-tej-citrom

Itt a tej-citrom párosítás a kérdéses - ha tejbe öntjük a citromlevet, az eredmény valóban kellemetlen, de nem az ízek, hanem a fehérje kicsapódása, vagyis a túrósodás miatt. Többek között a paneer sajtot készítik ilyesmi módon. Ha viszont ilyen ellenőrzött folyamatok is játszanak, akkor semmi akadálya annak, hogy citromízű tejes teát készítsünk (vagy éppen teaízű sajtot).

Advertisement

Mindent átgondolva én ezzel neveznék:

Kakaó-curry-joghurt

Kakaós vagy csokoládés curry-vel tele van az internet, az indiai konyha fele joghurtos-curry-s, a kakaódarabkás joghurt meg béna, de létezik. De egy kakaós ÉS joghurtos curry gondolatára felfordul a gyomrom és receptet se találtam ilyenre. Igaz, nem is kóstoltam, tehát teljesen azért nem fogadom el saját megoldásomat sem.

Advertisement

A molekuláris gasztronómiához a molekulák felől érkező Hervé This levelében ezt írta Hartnak:

"...engedje meg, hogy elmondjam: a kérdése rossz, és éppen ezért válasz sem adható rá. Valóban létezik az ételek párosításának mítosza, ám ez nem tudomány, az ételek értékelése művészeti kérdés... és a művészetben nincsenek törvények."

Advertisement

Hart ezzel a levéllel 2010-ben le is zárta az ügyet.

Kinek van igaza? Létezik inkompatibilis ízhármas? Nincsenek jobb és rosszabb ételpárok? Az egész hülyeség úgy, ahogy van?

Share This Story

Get our newsletter