Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.

Bárány vagy sonka? Báránysonka!

Mindjárt itt a húsvét/pészach, tehát újra lehet vitatkozni: mit együnk? Bárányt vagy sonkát? Segítünk dönteni.

Bárányt

A húsvéti pészachi bárányt a zsidók találták fel. Hosszabb verzió itt és itt. TL;DR verzió: a nagy varázsló az égben azt mondta az Egyiptomból kikívánkozó zsidóknak, hogy öljetek le egy bárányt, mert ezzel bizonyítjátok, hogy becsszó csak engem szerettek, és cserébe én elvarázsolom azokat, akik titeket bántanak. Ebből akkora buli kerekedett, hogy évente felemlegetik.

Advertisement

Jézus és tanítványai tovább mélyítették a bárány-szimbólumot. Isten báránya, feltámada satöbbi, aki nem ismeri, mindenképp olvasson utána, mert nagyon izgalmas, fordulatos történet. Disznósonkát viszont ők sem ettek, egyrészt mert a Közel-Keleten nem volt túl sok disznó, másrészt meg mert nem kóser.

Tehát bárányt egyenek a zsidó-keresztény mondakör kedvelői. Meg aki bárányhoz jut és szereti a bárányt.

Sonkát

A húsvéti sonkaevés a germán pogányokra vezethető vissza, ahol az Ostara/Ēostre nevű istennő tavaszi ünnepén áldoztak malacokat. A pogány tavaszünnep időben és nevében is kényelmesen összecsúszott a keresztény húsvéttal, a német és angol nyelvben ugyanis ebből az Ostara névből ered a húsvét szó (Easter, Oster). Ostarát kizárólag egyetlen forrás, Bede Az idő számítása című műve említi, ezért több filológus szerint az egész csak Bede koholmánya. Ez a Bede egyébként nem az újságíró, hanem a 7-8. században élt angol szerzetes.

Advertisement

Tehát sonkát egyenek a Bede-rajongók és germán pogányok. Meg aki megszokta gyerekkorában, hogy húsvétkor sonka van, és szereti a sonkát.

Mindkettőt

Akinek van kedve és van pénze, egyen mindkettőt.

Egyiket se

Aki nem szereti a húst, ne egyen se bárányt, se sonkát.

Báránysonkát

Az amerikai őslakosokat erőszakkal kitúró rabszolgatartók puritán telepesek leszármazottai puritán egyszerűséggel összevonják a két húsvéti klasszikust. A brit szigeteken és később Észak-Amerikában hagyományosan télen birkából, tavasszal viszont a fiatal bárány combjából készítettek sózott sonkát. A 20. század elején a nagyobb és olcsóbb disznósonka kiszorította a bárányt a húsvéti asztalról, ám most egy virginiai vállalkozás megpróbálja újra divatba hozni. Háttérsztori és recept saját készítésű báránysonkához itt.

Advertisement

Tehát báránysonkát egyen az, aki tudja, ki volt Millard Filmore, meg aki tud készíteni magának báránysonkát.

Share This Story

Get our newsletter