Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.

Az első fánk az űrben

Ki ne akart volna életében legalább egyszer fánkot küldeni az űrbe? Egy svéd testvérpár megvalósította a nagy álmot. Fánkot küldtek az űrbe.

Alexander és Benjamin Jönsson Norvégiából indították útjára a rózsaszín cukormázas fánkot szállító meteorológiai léggömböt, mert ott ezt ingyen megtehették. Svédországban 350 000 forintnyi koronába fájt volna az akció.

Advertisement

A léggömb és vele a fánk 32 kilométeres magasságig jutott, ott a léggömb szétpukkadt, ezzel a fánk zuhanni kezdett. A kissé megviselt süteményre a svéd-norvég határvidéken találtak rá egy tóban. A 32 km-es magasság egyébként csak a hasonló vicces videós projektek, ejtőernyős ugrások meg házilag eszkábált tárgyak feljuttatásakor számít a világűr határának. Komolyabban véve a kérdést egyfelől nincs pontos határ a légkör és a világűr között, másfelől a legtöbb szempontból inkább olyan 100 km körül kezdődik a tisztességes űr.

De azért szép teljesítmény ez egy fánktól, nem? Ha van itt fánk- vagy űrszakértő, mindenképp kíváncsiak vagyunk a véleményére.

Share This Story