Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Illustration for article titled Az első fánk az űrben

Ki ne akart volna életében legalább egyszer fánkot küldeni az űrbe? Egy svéd testvérpár megvalósította a nagy álmot. Fánkot küldtek az űrbe.

Alexander és Benjamin Jönsson Norvégiából indították útjára a rózsaszín cukormázas fánkot szállító meteorológiai léggömböt, mert ott ezt ingyen megtehették. Svédországban 350 000 forintnyi koronába fájt volna az akció.

Advertisement

A léggömb és vele a fánk 32 kilométeres magasságig jutott, ott a léggömb szétpukkadt, ezzel a fánk zuhanni kezdett. A kissé megviselt süteményre a svéd-norvég határvidéken találtak rá egy tóban. A 32 km-es magasság egyébként csak a hasonló vicces videós projektek, ejtőernyős ugrások meg házilag eszkábált tárgyak feljuttatásakor számít a világűr határának. Komolyabban véve a kérdést egyfelől nincs pontos határ a légkör és a világűr között, másfelől a legtöbb szempontból inkább olyan 100 km körül kezdődik a tisztességes űr.

De azért szép teljesítmény ez egy fánktól, nem? Ha van itt fánk- vagy űrszakértő, mindenképp kíváncsiak vagyunk a véleményére.

Share This Story

Get our newsletter