Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.

Például az a 140 éves ale, amit egy 1875-ös északi-sarki expedícióra főztek, és egy nyugat-angliai garázstakarítás során ástak elő bontatlanul.

Jövő hét végén bocsátják árverésre, 400-600 font körüli összegre becsülik, ha esetleg valakit érdekel. (A kép illusztráció.)

Advertisement

Az aukciósház szóvivője szerint a palack valószínűleg elkísérte Sir George Narest a sarkvidékre és onnan került vissza Angliába. Sir George sajnos nem érte el az Északi-sarkot, megfelelő ruházat és egyéb, az Északi-sark eléréséhez szükséges felszerelés hiányában vissza kellett fordulnia. Ráadásul elég csúnya skorbutot is kaptak az emberei, ami nem annyira meglepő, ha azt vesszük, hogy a sört ésszerű tápláléknak tekintették egy efféle kiránduláson.

Az angolok nem sokat tanultak Sir George példájából, mint azt Scott kapitány tragikus 1911–12-es antarktiszi expedíciója bizonyította. Hogy Scott esetében milyen szerepet játszott a sör, azt nem tudom, viszont ő lovakkal és pónikkal próbálta meghódítani a Déli-sarkvidéket. Szóval továbbra sem a legátgondoltabb szervezés jellemezte ezeket a bátor felfedezőket.

De a sörnek ehhez semmi köze!

Mindenesetre aki nem akar romlott sörökre licitálni, menjen a Főzdefesztre.

Share This Story

Get our newsletter