Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Illustration for article titled A szerelmes férfi rendesebben eszik

Az oxitocinnal kezelt férfiak kevesebb zsíros ételt fogyasztanak, derült ki az USA Endokrinológiai Társaságának 97. találkozóján közzétett tanulmányból.

Advertisement

A Harvardon végzett kísérletben 25, közöttük 12 túlsúlyos férfi vitte be a placebót, vagy a hormont egy (EU-ban engedélyezett) orrspray segítségével. Az oxitocint fecskendező alanyok -testalkattól függetlenül- 122 kalóriával és 9 g zsírral kevesebb reggelit fogyasztottak el, és a hormon inzulintermelésüket is jótékonyan befolyásolta.

Az ok nem világos, hiszen az oxitocin az étvágyat biztosan nem befolyásolja, de az nem derült ki, hogy akkor ugyan mit.

Advertisement

Az eredménynek semmi köze a romantikához, elsősorban a diétaipar szempontjából olyan szexi a történet.

Hé, de az oxitocinnak mi köze a férfiakhoz?

Nem sok.

Az oxitocin hatásai és termelődése elsősorban a szüléssel és a szoptatással függnek össze, azonban a hormon ennél sokkal többre képes, ugyanis befolyásolja az agy érzelmekért, kognitív és szociális tevékenységekért felelős területeit is. Nem ez maga A Szerelemért Felelős Hormon, de részt vesz abban a zűrzavarban, amit felfokozott érzelmi állapotban élünk meg.

Advertisement

Sőt, tanulmányok bizonyították, hogy az oxitocin hatására a férfiak vonzóbbnak látják partnerüket, mindkét nembeli alanyok érzékenyebben veszik mások arckifejezésének változását, sőt, a hormon extrovertálttá és hazudóssá tesz.

Itt a tavasz, ha értitek, hogy mondom.

Share This Story

Get our newsletter