Az oxitocinnal kezelt f√©rfiak kevesebb zs√≠ros √©telt fogyasztanak, der√ľlt ki az USA Endokrinol√≥giai T√°rsas√°g√°nak 97. tal√°lkoz√≥j√°n k√∂zz√©tett tanulm√°nyb√≥l.

A Harvardon v√©gzett k√≠s√©rletben 25, k√∂z√∂tt√ľk 12 t√ļls√ļlyos f√©rfi vitte be a placeb√≥t, vagy a hormont egy (EU-ban enged√©lyezett) orrspray seg√≠ts√©g√©vel. Az oxitocint fecskendezŇĎ alanyok -testalkatt√≥l f√ľggetlen√ľl- 122 kal√≥ri√°val √©s 9 g zs√≠rral kevesebb reggelit fogyasztottak el, √©s a hormon inzulintermel√©s√ľket is j√≥t√©konyan befoly√°solta.

Az ok nem vil√°gos, hiszen az oxitocin az √©tv√°gyat biztosan nem befoly√°solja, de az nem der√ľlt ki, hogy akkor ugyan mit.

Az eredm√©nynek semmi k√∂ze a romantik√°hoz, elsŇĎsorban a di√©taipar szempontj√°b√≥l olyan szexi a t√∂rt√©net.

Hé, de az oxitocinnak mi köze a férfiakhoz?

Nem sok.

Az oxitocin hat√°sai √©s termelŇĎd√©se elsŇĎsorban a sz√ľl√©ssel √©s a szoptat√°ssal f√ľggnek √∂ssze, azonban a hormon enn√©l sokkal t√∂bbre k√©pes, ugyanis befoly√°solja az agy √©rzelmek√©rt, kognit√≠v √©s szoci√°lis tev√©kenys√©gek√©rt felelŇĎs ter√ľleteit is. Nem ez maga A Szerelem√©rt FelelŇĎs Hormon, de r√©szt vesz abban a zŇĪrzavarban, amit felfokozott √©rzelmi √°llapotban √©l√ľnk meg.

Advertisement

SŇĎt, tanulm√°nyok bizony√≠tott√°k, hogy az oxitocin hat√°s√°ra a f√©rfiak vonz√≥bbnak l√°tj√°k partner√ľket, mindk√©t nembeli alanyok √©rz√©kenyebben veszik m√°sok arckifejez√©s√©nek v√°ltoz√°s√°t, sŇĎt, a hormon extrovert√°ltt√° √©s hazud√≥ss√° tesz.

Itt a tavasz, ha értitek, hogy mondom.