Az oxitocinnal kezelt férfiak kevesebb zsíros ételt fogyasztanak, derült ki az USA Endokrinológiai Társaságának 97. találkozóján közzétett tanulmányból.

A Harvardon végzett kísérletben 25, közöttük 12 túlsúlyos férfi vitte be a placebót, vagy a hormont egy (EU-ban engedélyezett) orrspray segítségével. Az oxitocint fecskendező alanyok -testalkattól függetlenül- 122 kalóriával és 9 g zsírral kevesebb reggelit fogyasztottak el, és a hormon inzulintermelésüket is jótékonyan befolyásolta.

Az ok nem világos, hiszen az oxitocin az étvágyat biztosan nem befolyásolja, de az nem derült ki, hogy akkor ugyan mit.

Az eredménynek semmi köze a romantikához, elsősorban a diétaipar szempontjából olyan szexi a történet.

Advertisement

Hé, de az oxitocinnak mi köze a férfiakhoz?

Nem sok.

Az oxitocin hatásai és termelődése elsősorban a szüléssel és a szoptatással függnek össze, azonban a hormon ennél sokkal többre képes, ugyanis befolyásolja az agy érzelmekért, kognitív és szociális tevékenységekért felelős területeit is. Nem ez maga A Szerelemért Felelős Hormon, de részt vesz abban a zűrzavarban, amit felfokozott érzelmi állapotban élünk meg.

Advertisement

Sőt, tanulmányok bizonyították, hogy az oxitocin hatására a férfiak vonzóbbnak látják partnerüket, mindkét nembeli alanyok érzékenyebben veszik mások arckifejezésének változását, sőt, a hormon extrovertálttá és hazudóssá tesz.

Itt a tavasz, ha Ă©rtitek, hogy mondom.