Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Illustration for article titled A sült hús butít

Ez még nem butít.

A tanulmány maga az odapörkölt hús ténye, pontosabban az előrehaladott glikáció végtermékekben (advanced glycation end-product, AGE) gazdag étrend és a szellemi leépülés, sőt, az Alzheimer kór kialakulása között mutatott ki összefüggést egerekben és emberekben.

Advertisement

Az előrehaladott glikáció végtermékei

Innen vettem a tudást, én csak annyit tudok az előrehaladott glikációról, hogy az magyarul az, amikor pirítva sütöd a húst, hogy finom legyen.

Advertisement

Ugyanis sajnálatos módon a tudomány szerint ezek a mérgező szépségek a nem-enzimatikus glikáció, azaz a Maillard-reakció közben képződnek. Ez egy több lépésben zajló, egy idő után irreverzibilissé váló folyamat, mely redukáló monoszacharidok és aminocsoportot tartalmazó molekulák (fehérjék, DNS és lipidek) közt játszódik le.

1912-ben elsőként írta le a francia biokémikus Louis-Camille Maillard a róla elnevezett reakciót, amikor megfigyelte, hogy az aminosavat és redukáló cukrot tartalmazó oldatok melegítése sárgásbarna termékek képződéséhez vezet [Maillard, 1912]. A Maillard-reakció bevezető lépéseként redukáló cukormolekulák kapcsolódnak aminosavak és fehérjék szabad aminocsoportjaihoz. Ennek során labilis Schiff-bázisok keletkeznek, melyek Amadori-termékekké rendeződnek át, majd további reakciósorok (dehidráció, kondenzáció, fragmentálódás, oxidáció, gyűrűképződés) után AGE-termékek széles spektruma jön létre [Monnier & Cerami, 1981].

Advertisement

A tanulmány lényege

A 93 new yorki polgárból a kilenc hónapos kísérleti időszak alatt az átsütött húst fogyasztók vérében magasabb AGE-szintet mértek az ilyesmitől tartózkodó alanyokhoz képest.

Advertisement

Egyetek tatárt.

Share This Story

Get our newsletter