Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.
Jobban főzünk, mint anyánk, jobban iszunk, mint apánk.

Ha már Valentin napra bemutattuk a tuti leveles hajtogatást, mai Malackaraj retrónk a leveles tésztákkal kapcsolatos múltunkat összegzi.

Vér, könnyek, konyhapadlón fetrengés.

A hájashoz csak annyit tennék hozzá, hogy a mai napig bármikor el tudom rontani és zsírtócsában fetrengő morzsákat kapok a sütemény helyett.

Advertisement

2011 január Anna

Először csak ettem volna egy hájast, másodszorra kívántam, harmadszorra nagyon kívántam, negyedszerre felpaprikázott, és annyi minden történt, mire hetedszerre kivettem a sütőből az elnyílt zsoltárkönyveket. Igen, tudok hájast sütni, pedig se gyerekem, pláne unokám. Ennyit a mítoszról.

Illustration for article titled A leveles tésztával sokféleképpen lehet szenvedni

A hájas egyszerű, fölényesen mondják, most már én is fölényeskedek, nem nagy kunszt, kár, hogy sohasem fogom megtudni, miért morzsálódott szét az első hat tepsi, mi kergetett harcba egy süteménnyel, ami majdnem legyőzött. Illetve dehogynem tudom mi, megmondták:

 • rossz volt a liszt
 • rossz volt a háj
 • mögfázott a tésztád
 • túl melegre raktad a tésztád

és hasonló, atomórához igazítható bölcseletek, amikre csak hümmögni, meghunyászkodni és elkullogni lehet, mert megoldás nincs, csak egy homályos rébusz, rossz, de milyen a jó? Azt érezni kell. Majd meglátod.

Advertisement

Szimultán készült a hideg (élesztő nélkül, hidegen kell pihentetni) és a meleg (élesztővel, ezt melegen kell pihentetni) hájas, íme a receptek, elsősorban olvasók dobták össze őket, köszönet, azokból próbáltam leszűrni a Végső Választ:

hideg:

 • 250 g liszt
 • 250 g egyszer ledarált sertésháj
 • egy evőkanál ecet
 • fél tojás
 • 1 dl tej
 • só, cukor

A lisztet a tojással, cukorral, sóval, ecettel alaposan eldolgozom, 20 percet pihentetem a hűtőszekrényben. Kiveszem, fél centi vastagra nyújtom, egyenletesen szétkenem rajta a hájat. A hájas tésztára hajtom az alsó harmadot, majd erre a felsőt, 20 percig pihentetem a hűtőben. Előveszem, és a hajtogatási irányra merőlegesen kinyújtom, ismét hajtogatom, ezt pihentetéssel együtt megismétlem háromszor. A harmadik hajtogatás után megint pihentetem 20 percet. Kinyújtom fél centisre, amit 10×20 centis kockákra vágok, félbehajtom, a tetejüket megkenem felvert tojással és 200 fokos, előmelegített sütőbe tolom 10-20 percre, amikor aranybarna a teteje, jó. Megszórom porcukorral, és forrón mind megesszük

Advertisement

Meleg hájas (ez sokkal jobb, de a meló nem sokkal több, megéri)

 • 250 g liszt
 • 250 g egyszer ledarált háj
 • 5 g élesztő
 • 1 dl tej
 • só, cukor

A szétmorzsolt élesztőt meleg helyen felfuttatom a tejben. A lisztet eldolgozom az élesztővel, tojással, sóval, cukorral és 40-60 percig meleg helyen (20-30 fok) kelesztem. A megkelt tésztát kinyújtom, rákenem az összes hájat, az előbb említett harmadolással hajtogatom és mindent ugyanúgy csinálok, de 20-30 fokon pihentetem, és kiszaggatás után is pihentetem 20 percet.

Advertisement

A félbehajtáskor lehet, sőt, kell kemény szilvalekvárt rakni a közepébe, majd legközelebb az is lesz.

Sütéskor büdös disznóvágás-szag terjeng az egész lakásban, amerikai konyha, az, meg aki kitalálta, az cseréljen zsírszagú ágyneműt minden sütés után. Ez a disznószag viszont a sütéssel elpárolog a süteményből, és csak az édes, ropogós malac pörce marad utána.

Advertisement

A legjobb sütemény a világon, hízlaló, olcsó, ipari keretekbe szoríthatatlan, akolmeleg íz és állag, és ha nem teszed oda magad, elérhetetlen marad mindörökké, sajnos nagyon helyesen.

Maradjon meg pár dolog, amiért vért kell adni.

2012 november Facebook, ismeretlen szerzők párbeszéde

tál croissant az asztalon
- adjál
- ne a szépet vedd el, még nincs lefotózva
- csak a szénhidrátot látom
- az vaj

Advertisement

2010 január Anna

Az elsárkányosodáshoz vezető út croissantoktól díszes, legyenek óvatosak.

A gyomrán keresztül vezető út, a kurvából születő legjobb feleség, és tucatnyi, hasonló, néha egymásnak ellentmondó, de mindenképpen kötelező érvényű népi és nőimagazinos bölcsességgel fárasztanak minket már az oviban. A szerencsésebbek szügyig gázolnak a melóban is, a mindenben megfelelés pedig a szopóbódéhoz, nem a szívéhez vezet.

Advertisement

Ebben a bódéban jó a csapat, nem panaszkodom. Mindent meg lehet tanulni, ez a bódés csajtársaság meg olyan is, megtanulja. Ha nem máshonnan, egymástól. Aztán, ha nem sikerül, egy újabb feldolgozhatatlan kudarc, mert a szopóbódéban senki sem tud veszíteni.

A reggelire ágyba szervírozott forró croissanthoz fizikai adottság kell. Például baglyok ne küzdjenek, főleg pacsirta párral. Ugyanis jó félórával az ágyban maradó egyed előtt kell felkelni. Tiszta kámaszutra, ott vannak ez a ló nő, csődör férfi ügyek, vagy valami hasonló, én is gimiben olvastam.

Advertisement

Pacsirtaszerű vagyok, fel tudtam kelni. Jó. A meló lényegi részét előző nap elvégeztem. Sok menetes mérkőzés volt, az utolsó következik csak most, közvetlenül sütés előtt. (recept Pierre Hermé Larousse könyve nyomán)

 • 240 g liszt
 • 5 g élesztő
 • 0,4 dl víz
 • 140 g vaj
 • 30 g cukor
 • csipet só
 • egy tojássárgája
 1. A lisztet eldolgozom a langyosra olvasztott vajjal, a vízben feloldott cukorral, élesztővel és sóval. Letakarom és meleg helyen másfél órát kelesztem.
 2. előveszem, kinyomom belőle a levegőt, alufóliába csomagolom és egy órára elrakom a hűtőbe
 3. előveszem, kinyomom belőle a levegőt, alufóliába csomagolom és fél órára elrakom a hűtőbe
 4. előveszem, és 3:1 arányú téglalapot nyújtok belőle, a puha vaj felét egyenletesen eloszlatom a tészta alsó 2/3-án, majd a bevajazott harmadot felhajtom a másik bevajazott harmadra, és ezt a félbehajtott tésztát ráhajtom a vazajatlan harmadra. 30 percre a mélyhűtőbe, majd egy órára a hűtőbe rakom
 5. előveszem, és 3:1 arányú téglalapot nyújtok belőle, a puha vaj felét egyenletesen eloszlatom a tészta alsó 2/3-án, majd a bevajazott harmadot felhajtom a másik bevajazott harmadra, és ezt a félbehajtott tésztát ráhajtom a vazajatlan harmadra. 30 percre a mélyhűtőbe, majd legalább 4 órára a hűtőbe rakom, ha reggelire lesz, itt jön az éjszakai szakasz.
 6. szombatonsedögölhetekmennemkellpiacraisnemmegyekfutniúristenmégdrágábbszemránckrémkellholaköpenykrvalépcsőkávélaptopkiirtpentekejjel
 7. 5-6 mm vastagra nyújtom a tésztát és 14 (alap)×16 centiméteres háromszögeket vágok belőle. A háromszögeket feltekerem, egy ecsettel megkenem őket tojássárgájával.
 8. 220 fokra előmelegített sütőbe tolom a kifliket, 5 perc sütés után 190 fokra veszem a hőmérsékletet és további 10 percig sütöm
Advertisement

Miért folynak szét? Miért nem emelkednek fel? Mivan? Ezért melóztam ennyit? Felrakok még egy kávét. Kinézek az ablakon, ömlik a hó. Bele kell törődnöm, ma nem lesz futás, gyalog mehetek a piacra, mert hátsó kerekekkel legfeljebb farral előre érkeznél meg a Csarnok térre, majd behavazódva soha többet nem tudnék kiállni. Vissza a sütőbe, ronda barna kukacok sorakoznak az ezer hajszálvékony boltívből felépülő croissantok helyén. Sütési idő lejárt, készen vannak.

Illustration for article titled A leveles tésztával sokféleképpen lehet szenvedni
Advertisement

Kaptam egy tányér rossz minőségű omlós tésztát. Ízre vállalható, sőt, kimondottan finom, (átkozottul tömény és vajas) de az állaga morzsalékos, törik, a kép mindent elárul. Rétegeknek nyomát se keressék.

Keltek már hajnalban reggelit készíteni?

Share This Story

Get our newsletter