Elgondolkodott már azon a kedves Olvasó, hogy miért van skót whisky, ír whiskey, amerikai whiskey, japán meg mindenféle whisky, de valahogy soha nem hallunk olyat, hogy angol whisky? Nem? Olyan nagyon én sem.

Talán mindenki hasonlóképpen van ezzel, így történhetett, hogy miután az 1900-as évek elején az utolsó lepárló is bezárt, nagyjából egy évszázadig egyáltalán nem készült malátawhisky Angliában. Az utóbbi években viszont - talán a kézművessör-forradalom sikerének is köszönhetően - néhányan megpróbálkoztak a vékonyka hagyomány újjáélesztésével.

The London Distillery Co.


Amikor 2011-ben Darren Rook és Nick Taylor The London Distillery Company néven lepárlót nyitott egy ipartelepen Battersea-ben, először a londoni elvárásoknak megfelelően gint készítettek. Előkapartak egy több mint 200 éves receptet, amit a London Distillery eredeti megálmodója, Ralph Dodd írt le 1807-ben a potenciális befektetők meggyőzésére - ebből lett a Dodd's Gin.

Boróka, angyalgyökér, zöldcitrom-héj, babérlevél, kardamom, málnalevél, méz

A gint ebben a 140 literes rézüstben főzik:

Kinek neve Christina:

De az alapítók titkos terve mindig is az volt, hogy 100 év után újra készüljön whisky Londonban. 2013-ra sikerült eljutni oda, hogy Christina nővére, Matilda kiadja az első adag single maltot.

Whisky kisokos

A whisky (az amerikaiak és az írek általában úgy írják, hogy whiskey) erjesztett gabonaőrlemény lepárlásával, majd a párlat fahordós érlelésével készülő alkoholtartalmú ital. A gabona lehet árpa(maláta), rozs(maláta), kukorica, búza, illetve ezek mindenféle keveréke.

Advertisement

A klasszikus malátawhiskyhez az árpát malátázzák - magára valamit is adó lepárlók hagyományos, padlóra terítős-kézi erővel átforgatós módszerrel előállított malátát használnak:

A malátát vízzel felöntve cefrézik, majd rézüstben vagy rozsdamentes acélüstben lepárolják. Ez pontosan úgy megy, mint a pálinkánál.

A középpárlatot vízzel és gyakori kóstolással beállítják a kívánt alkoholtartalomra, ez a munka legnehezebb része:

Ezután legalább 3 évnyi fahordós érlelés következik, ennél korábban nem palackozható whisky néven az ital. A legizgalmasabb dolgok 10-20 év alatt történnek a hordóban, tehát ez nem türelmetlen embereknek való szórakozás. A palackban pedig már nem érik tovább a whisky.

Advertisement

A TLDC-nél a bevétel nagy részét továbbra is a gin adja, a jelenleg 4 fős csapat ebből finanszírozza a hosszabb, sokszor több évtizedes megtérülési idejű whisky-kísérleteket. A single malt után most rye van soron, ebből egy adagot régi bourbonös hordókban, kisebb tételeket pedig új tölgyfahordókban érlelnek.

Előtérben gin, háttérben 20 literes új tölgyfahordók whiskyvel.

Nincs nagy helyigénye a projektnek, közepes méretű garázsban bárki nekiállhat

A nagyobb kezdeti befektetés és a lassabb megtérülés miatt nem valószínű, hogy a kézművessör-forradalom után most a kézműves whisky következik, és jövőre minden második sarkon single maltokat főznek. De nézzünk vissza 30-40 év múlva, addig bármi megtörténhet.

Önöknek mi a kedvenc viszkijük? viszkije? viszkijeik?