Franciaországtól nyugatra a kenyér leginkább tósztkenyeret jelent. A tósztkenyér viszont nem kenyér. Pontosabban: ha a La Manche csatornától keletre, az Uráltól nyugatra született ember kenyérnek szeretné használni, na, arra nem lesz jó.

Van viszont három dolog, amire tökéletesen használható. Az egyik *SPOILER ALERT* maga a tószt pirítós. A másik a cheese toastie. A harmadik az édes francia pirítós. A sima pirítóst is lehetne hosszabban tárgyalni, de vegyük inkább a másik kettőt.

Cheese toastie

Az angol fejlesztésű melegszendvics látszólag semmi különös, két szelet kenyér közé sütött sajt, ennyi. De közben valahogy olyan szinergiák szinergizálódnak, hogy az eredmény megdöbbentően tökéletes.

Először is megvajazom a kenyeret.

Fontos Dolog #1: minden szelet MINDKÉT OLDALÁT MEGVAJAZOM.

Jöhet a töltelék.

A fapados változatba csak sajt kerül, a sajt a legtöbbször Cheddar. Persze lehet variálni, kóstoltam már almás-baconös, füstölt makrélás, korianderes zöldmangó-chutney-s változatot, mind remek volt. Ennek itt a fele Cheddar, másik fele Red Leicester. És tettem rá Worcester(shire) szószt, mert Cheddar+W.szósz = jó.

Becsukom a szendvicset, és ha ((van szendvicssütőm) ÉS (szendvicssütőben akarom sütni)) akkor szendvicssütőben, máskülönben serpenyőben bő vajon kisütöm.

Fontos Dolog #2: a szendvicset nyomás alatt kell tartani.

A toastie lényege, és ezért kell ilyen szar kenyérből csinálni, hogy a sütés során összeforrjon a két szelet, egyfajta párnahuzatot képezve a töltelék körül. Tisztességes kenyeret nem lehet így összenyomorítani, de a tósztkenyér kiválóan alakítható.

Érdemes többször átforgatni. Forgat-nyomorgat, 10-15 másodperces periódusokkal.

Aztán egyszer csak kész.

Francia pirítós

A francia pirítós valójában a bundáskenyér előkelő neve, de most kifejezetten az édes változatról lesz szó. Lehet, hogy én vagyok a kivétel, de mintha gyerekkoromban nem találkoztam volna a cukros-fahéjas bundáskenyérrel. Utólag kutatva az emlékeimben felrémlett, hogy a Kramer kontra Kramerben Dustin Hoffman french toasttal bénázik. De amikor láttam, még nem volt internet, hogy utánanézzek, mi ez, úgyhogy el is felejtődött.

Pár éve viszont újra előjött, és stabilan benne van a top 5 hétvégi reggeliben.

Advertisement

A bundázómassza összetétele: tojás, tej, cukor, vanília, fahéj. Érdemes kísérletezgetni a tojássárgája-fehérje aránnyal. Nekem bevált a 2:1 arány, de a legtöbbször sietősen és igénytelenül beleütöm az egész tojást és kész :-(

2 tojáshoz 1 dl tejjel számolok. Cukorból 2 tojáshoz 1 evőkanállal. Minél több van benne, sütéskor annál könnyebben odaég. A fahéj és a vanília alap, lehet variálni más fűszerekkel.

Akkor jó, ha sok anyagot felszív, de nem esik szét.

Serpenyőben, bő vajon, gyakran forgatva.

Akkor van kész, amikor már majdnem odaégett. Az utócukrozás nagyon fontos, enélkül túl egészséges lenne az étel.

Egyébként az igazság az, hogy szikkadt kalácsból még finomabb lesz. Aki pedig a profi változatra kíváncsi, az menjen el valamelyik À Table-ba és kérjen brioche Bostockot.