A Compoundchem egy infografikában foglalta össze a nyálelválasztás rideg hátterét.

A bűnös megint a cukor, mi más?

Melegítéskor a szalonna cukortartalma reakcióba lép az aminosavakkal, ez a nagybani steakevők közismert alapimája, a Maillard-reakció. A hő hatására lebomló zsírokból felszabaduló elemekkel együtt ez adja a sülő szalonna aromáját. A keresett képletek gázkromatográf és tömegspektrométer közös használatával határozhatók meg.

Advertisement

A közismert hatást 150 elem összjátéka váltja ki arcunkban, amelyek az alábbi körökből kerülnek ki:

  • szénhidrogének
  • aldehidek
  • alkoholok
  • ketonok
  • nitrogéntartalmú heterociklusok (piridin, pirazin)
  • oxigénvegyületek
  • egyéb szerves vegyületek

Köszönjük szépen!

Nitrogéntartalmú heterociklusok, ezt csak így leírom még egyszer.