A bolti savanyúkáposzta-állományok romlásával párhuzamosan már a belvárosban, és panelkonyhákban is beindultak nagyon kézműves káposztasavanyítások. Macskaalmos lakásoknál keményebb szagot árasztó felmosóvödrök felett görnyed a belvárosi értelmiség és örül, mert sikerül neki az, ami a dédinek is sikerült.

A savanyításnak tényleg csak neki kell állni, ami a savanyúságok világának legütősebb egyedére is igaz. A kimcsi, az általános koreai saláta sem bonyolult, ráadásul sem alapanyagai, sem koncepciója nem áll messze a magyar néplélektől, pontosabban rendkívül közel áll hozzá.

Bár jómagam is szoktam kimcsit készíteni, most a Funky Pho vietnami büféhez fordultam, akik megmutatták, hogyan állítják össze a sajátjukat. A receptet és a technológiát a Maangchi blogról kölcsönözték, koreai konyha iránt érdeklődöknek erősen ajánlott olvasmány. Csak annyit mondok; kimcsileves.

A kimcsi nem cukrászati termék, az arányok a váncsai univerzumból ismert laza meghatározást kapják. Magyarul a képek alapján lehet kikövetkeztetni, semmi pánik.

A sóval bedörzsölt alapanyagok -ami lehet kínai kel, kelbimbó, uborka, reteklevél, karalábélevél, jégcsapretek akár- 10 órát állnak, majd lecsöpögtetik őket.

Vöröshagymát és fokhagymát raknak a turmixba.

Amit reszelt gyömbér követ.

Jön a lényeg, a csilipehely. Ez ne legyen túl csípős, és ha nem kapnak ázsiai boltban csilipelyhet, a magyar is megfelelő.

A Funkyban ezt a márkát használják, ázsiai delikben beszerezhető. Én apám darált csípős paprikáját használtam legutóbb, kiadta.

Pasztát turmixolnak a hagymákból, gyömbérből és a csiliből.

Ebbe jön a kevés cukorral felfőzött rizsliszt, kb. 1/3-a afűszeres pasztának.

Leöntik vele a zöldséget. Nem spórolnak vele, ez a képen jól megfigyelhető.

Szigorúan gumikesztyűben összedolgozzák a pasztát a zöldségekkel.

Befőttesüvegekbe teszik, lezárják és a konyha melegében érlelik 3 napig. Ennél lehet tovább is, akár hetekig. Felbontás után már hűtőszekrényben kell tartani.

Akár frissen bekeverve is fogyasztható és finom.

Jó, de minek van?

Mert őrült finom. Lehet enni mondjuk rizzsel. Vagy sült húsok, halak, tenger gyümölcsei mellé. Savanyúságnak. Előételnek.

Advertisement