A brit tudósok felmenői által kifejlesztett angol reggeli célja, hogy a brit alattvaló egészséges, laktató étkezéssel kezdje a napot, következésképpen megfelelő teljesítményt tudjon nyújtani a gyárban vagy a bányában.

Az angol reggeli - turistául és vendéglátóul Full English Breakfast, angolul fry-up - összetétele megenged némi variációt, demokratikus középként az alábbiakat kell említeni:

  • sült bacon, azaz húsos, többnyire nem füstölt szalonna
  • tojás, a legtöbbször tükörtojás vagy rántotta formájában
  • sült kolbász
  • black pudding, azaz véres hurka
  • paradicsomos bab
  • sült krumpli, hasábburgonya vagy hash brown, magyarul röszti formájában
  • sült paradicsom
  • sült gomba
  • pirítós vagy sült kenyér
  • tea (hülyéknek kávé)

Erre lehet birodalmat építeni.

Az Olvasó most bizonyára arra gondol, hogy ez mind nagyon jó, de rohanó hétköznapjainkban sajnos kevesen engedhetik meg maguknak az efféle ráérős reggelit. Az Olvasónak igaza van. A Malackaraj Táplálkozástudományi Innovációs Klaszter ezért megalkotta a hordozható Full English-t.

Tolmács nélkül is követhető útmutató következik:

A kenyeret előkészítjük

Végig ügyeljünk a precíz munkavégzésre

Minden hozzávalót süssünk át olajban. A kenyeret is.

Alacsony transz-zsírsavtartalmú növényi olajat használjunk (pl. napraforgó, repce), mert az az egészséges!

Haladjunk.

Szabadtartásban nevelt tyúkoktól származó tojást használjunk, mert a tyúkok cukik.

Az állati eredetű összetevők után következnek a növényiek.

A zöldségek, gombák egészségesek, táplálóak és finom ízt kölcsönöznek az ételnek.

A hüvelyesek fehérjében és élelmi rostokban gazdagok.

Végül egy gyors mozdulattal összeállítjuk a két felet.

Az eredmény: kompromisszummentes, ám mobil reggeli. Egészségükre!