Vasárnap idesírtam a Brikkás küzdelmeim, amik azóta nem mondanám, hogy elmúltak, de ma reggel már csak kicsit köpte össze a tűzhelyet az átkozott. Cserébe mindeközben az ablakban megkovászolódott életem eddigi legjobb zöldbabja, mert kovászolni nem csak uborkát, de zöldbabot, káposztát is érdemes, sőt, zöldbabot érdemesebb.

A folyamat ugyanaz, tiszta üvegbe megmosott, leszárazott zöldbabokat tuszkolok, mellé rakok fokhagymát, kaprot, felöntöm sós vízzel, rányomkodok egy darab kenyeret és kirakom az ablakba, 2-3 napra. Ilyenkor menetrendszerint megjön az eső és a hideg és az egész mehet a leves helyett a komposztba, de most nem így történt.

Advertisement

Szerencsém volt, és nem esett, a meleg beindította a tejsavas erjedést. Most átrakom az elkészült kovászos dolgokat a hűtőszekrénybe és hidegen pörkölt -a pörkölt lehet meleg- mellé elfogy.

Most sem sikerült minden tökéletesen, egy üvegre ráköltözött az a kis gömböc, és üdvözletét küldi.